Harminchárom versenyző már biztos az idei Indianapolis 500-on


Mivel már javában benne vagyunk a május hónapban, éppen itt volt az ideje, hogy végre kihirdessék, kikből fog állni a május 26-án esedékes, 97. Indianapolis 500 mezőnye.


Részemről elégedett vagyok az eddig bejelentett harminchárom indulóval, lévén elég vegyes népség fog hamarosan a világ legfrankóbb pályáján egymásnak feszülni. Veteránok, bajnokok, lelkes ifjoncok, trónkövetelők, nagy visszatérők, ami pedig közös bennük, hogy mindannyian nyerni akarnak. 

Nézzük a legfrissebb jó hírt, ami nem más, mint hogy meg van a tradicionális harminchárom fős mezőny, miután a mai napon bejelentették a veterán Buddy Lazier-t, aki három év szünet után tér vissza az IndyCar világába. Bár utolsó versenye a szériában, nevezetesen a 2009-es Indianapolis 500 nem úgy alakult, ahogy várta, hiszen az amerikai versenyző elvérzett a kvalifikáción, azonban most újult erővel vág neki ismét a megmérettetésnek, valamint annak, hogy bebizonyítsa, egy negyvenes évei derekán lévő pilóta is fel tudja venni a versenyt a fiatalabb generációkkal. Az 1996-ban Indianapolis 500 győzelmet, 2000-ben pedig IRL bajnoki címet szerző Lazier az édesapja, Bob Lazier tulajdonában lévő Lazier Partners Racing autójával nevezett a versenyre, és ami a legfontosabb: nálánál tapasztaltabb versenyzőt aligha látott az Indianapolis Motor Speedway, lévén Buddy immár huszonegyedik alkalommal vág neki a május hónapnak, ebből pedig tizenhatszor vívta ki a versenyen való indulás jogát.

lazier.jpg

Elégedetlenkedők is akadnak persze, akik a mindenki számára mást takaró „nagy durranást” hiányolják, hála a különféle közösségi oldalakon és fórumokon felbukkant „tuti biztos forrásból” jövő információknak. Az elmúlt hetekben/hónapokban délibábként repkedtek olyan nevek, melyekről minden józan gondolkodású, az amerikai autóversenyzéshez egy marék szárított lepkénél egy fokkal jobban konyító ember tudta, hogy szép szóval élve akkora bullshit, hogy felülről püföli a sztratoszférát, nem beszélve a negyven főt közelítő jelentkezők számáról. Persze én is nagyon szeretném, hogy legalább annyi autó legyen, amennyivel komoly tétmeccsé alakulhat a Bump Day (van rá reális esély), hogy lehessen cidrizni vajon kinek ér ezen a napon véget a május hónapja. A jelenlegi IndyCar viszont nincs valami fényes helyzetben, ha már a széria orra félig ki van a szarból, már az is nagy dolognak számít és pezsgőbontásra ad okot, ennek tükrében pedig eléggé valóságtól elrugaszkodott dolognak hangzottak mindazok a feltevések, melyek a mezőny megdöbbentően magas számát és összetételét prognosztizálták. Odáig rendben van, hogy itt nem egy Long Beach-ről, vagy Sao Paulóról van szó, hanem mégiscsak a világ leghíresebb versenyéről, a lényegen azonban még ez sem sokat változtat. A szponzorok ilyen tájt valóban adakozóbbak, de a világ megváltására és negyven akárhány autót számláló mezőnyre ez még mindig édes kevés.

A lista durván faszán alakul, nem kis nevek foglalnak rajta helyet, ráadásul rég látott emberkéket is üdvözölhetünk majd május 26-án (már ha kvalifikálják magukat természetesen), mint például a 2009-es Indy 500 negyedik helyezettje, Townsend Bell, akivel manapság az IndyCar televíziós közvetítéseiben találkozhatunk, a közönségkedvenc Pippa Mann, vagy éppen az ötszáz mérföldes viadalra tizenhat év után tavaly visszatért mexikói Michel Jourdain Jr., a fent említett Buddy Lazier-ről nem is beszélve.

inddy.jpg

És ha már megemlítettem Pippa asszonyságot, akkor azt is hozzá kell tenni, hogy a 29 éves brit versenyzőt leszerződtető Dale Coyne Racing történelmet írt, hiszen ők lettek az első olyan csapat a világtörténelemben, amely két hölgyet is elindít a legendás futamon, miután a brazil Ana Beatriz is az ő autójukkal vág neki az ötszáz mérföldes távnak.

Az alábbi lista azonban a fentiek tükrében sem biztos, hogy a végleges verzió. Példának okáért május 9-én kerül sor a NASCAR fenegyerekének, Kurt Busch-nak tesztjére az Andretti Autosportnál. A 2004-es esztendő Cup bajnoka a múlt heti bejelentéskor elhintette, a jövőben nem zárja ki, hogy megpróbálkozik a nagy duplázással, vagyis egy napon teljesíti a a NASCAR Coca Cola 600-át a Charlotte Motor Speedwayen, valamint az Indy 500-at Indianapolisban. A hírek szerint az amerikai versenyző a csütörtöki tesztjén megpróbálja letenni a Rookie Orientation Programot, ami ugyebár elengedhetetlen feltétele az Indianapolis 500-on való indulásnak. Azonban ha sikerrel jár, de mégsem próbálja ki magát a kvalifikáción, akkor az egész veszett fejsze nyele, ugyanis az újoncok kötelező vizsgája csak az adott évi versenyen részt venni szándékozó pilóták számára van kiírva. Ennek értelmében Busch hiába csinálja meg a ROP-ot, ha a jövőben komolyan el akar indulni az ötszázon, akkor ismét neki kell vágnia a tesztnek.

Meglátjuk mi sül ki ebből, részemről izgatottan várom a fejleményeket.

 

A 97. Indianapolis csapatai és versenyzői
Rajtszám Versenyző Nemzetiség Életkor Csapat
1  RHR.jpg Ryan Hunter-Reay USA 32 Andretti Autosport
2 all.jpg  A.J. Allmendinger (R) USA 31 Team Penske
3 CAS_1.jpg  Helio Castroneves BRA 38 Team Penske
4 HIL_1.jpg  J.R. Hildebrand USA 25 Panther Racing
5 VIS_1.jpg  E.J. Viso VEN 28 Team Venezuela/Andretti Autosport/HVM
6 SAV_1.jpg  Sebastian Saavedra COL 22 Dragon Racing
7 BOU_1.jpg  Sebastien Bourdais FRA 34 Dragon Racing
8 bri_1.jpg  Ryan Briscoe AUS 31 Chip Ganassi Racing
9  DIX_1.jpg Scott Dixon NZL 32 Target Chip Ganassi Racing
10  FRA_1.jpg Dario Franchitti GBR 40 Target Chip Ganassi Racing
11 KAN_1.jpg  Tony Kanaan BRA 38 KV Racing Technology
12 POW_1.jpg  Will Power AUS 32 Team Penske
14  SAT_1.jpg Takuma Sato JPN 36 A.J. Foyt Enterprises
15 RAH_1.jpg
 
Graham Rahal USA 24 Rahal Letterman Lanigan
16  JAK_1.jpg James Jakes GBR 25 Rahal Letterman Lanigan
17  jou.jpg Michel Jourdain Jr. MEX 37 Rahal Letterman Lanigan
18 bai.jpg  Ana Beatriz BRA 28 Dale Coyne Racing
19 WIL_1.jpg  Justin Wilson GBR 34 Dale Coyne Racing
20 CAR_2.jpg  Ed Carpenter USA 32 Ed Carpenter Racing
21 NEW_1.jpg  Josef Newgarden USA 22 Sarah Fisher Hartman Racing
22 SER_1.jpg  Oriol Servia ESP 38 Panther DRR
25 AND_1.jpg  Marco Andretti USA 26 Andretti Autosport
26  mun.jpg Carlos Munoz (R) COL 21 Andretti Autosport
27 HIN_1.jpg  James Hinchcliffe CAN 26 Andretti Autosport
40 images (1).jpg  TBA   Ed Carpenter Racing
41  daly.jpg Conor Daly (R) USA 21 A.J. Foyt Enterprises
55 VAU_1.jpg  Tristan Vautier (R) FRA 23 Schmidt Peterson Motorsports
60  bell.jpg Townsend Bell USA 38 Panther Racing
77  PAG_1.jpg Simon Pagenaud FRA 28 Schmidt Hamilton Motorsports
78 SIM_1.jpg  Simona de Silvestro SUI 24 KV Racing Technology
83 KIM_1.jpg  Charlie Kimball USA 28 Novo Nordisk Chip Ganassi Racing
91  laz.jpg Buddy Lazier USA 45 Lazier Partners Racing
98 TAG_1.jpg  Alex Tagliani CAN 40 Bryan Herta Autosport w/Curb-Agajanian
TBA  pippa_2.jpg Pippa Mann GBR 29 Dale Coyne Racing