Will Power ott folytatja Brazíliában, ahol tavaly abbahagyta


Will Power elsőségével ért véget a helyi idő szerint kora reggel rendezett első edzés a brazíliai Sao Paulo-ban.

A Team Penske ausztrál versenyzője 1:21.8517-es idejével zárt az élen, mintegy 0.0459 ezredmásodperccel megelőzve a második helyet megcsípő Josef Newgradent. Nem csak a Sarah Fisher Hartman Racing pilótája szolgált meglepetésül a gyakorlás során, hiszen harmadikként a Dragon Racing franciája, Sebastien Bourdais látta meg a kockás zászlót. A szezon első két futamán egyaránt kieső, majd Long Beach-en pole pozíciót szerző Dario Franchitti ezúttal a negyedik helyig repítette a Chip Ganassi Racing 10-es számú versenygépét, a legjobb öt sorrendjét pedig a Panther Racing-es JR Hildebrand zárta.

Bár a Will Power nevéhez fűződő 1:21.278-as körrekordot, melyet a 32 éves pilóta tavaly állított fel, az első edzés során még nem sikerült megdönteni, az eredmények meggyőzőek. A tabella első húsz helyezettje egy másodpercen belül végzett Power legjobb köréhez képest, ami alapján nyugodtan kijelenthető, hogy a mezőny az eddigi három futamhoz hasonlóan továbbra is rendkívül kiegyensúlyozott.

Nem lehet viszont egyelőre felhőtlenül boldog Michael Andretti gárdája, amely egyébként a tegnapi nap egyik legnagyobb érdelődésre számot tartó hírével szolgált, miután bejelentették, hogy május 9-én nem más fogja tesztelni autójukat az Indianapolis Motor Speedway-en, mint a NASCAR ügyeletes rosszfiúja, Kurt Busch. Az Andretti Autosport négy versenyzőjéből a legjobb eredmény James Hinchcliffe nevéhet fűződik, aki még így is csak a tizenkettedik helyet tudta első nekifutásra megcsípni, a regnáló bajnok Ryan Hunter-Reay a tizennegyedik, a venezuelai EJ Viso a tizenötödik, míg az összetettben aktuálisan legmagasabban, méghozzá a negyedik helyen jegyzett pilótájuk, Marco Andretti csak a huszonnegyedik pozícióban zárt.

Ha már fentebb Bourdais révén említésre került a Dragon Racing, akkor mindenképpen meg kell jegyezni a csapat másik versenyzőjét, Sebastian Saavedrát, aki csak a huszonegyedik helyet tudta megszerezni. Az egyórás gyakorlást nem csak Jay Penske alakulata zárta felemás érzelmekkel, hiszen a KV Racing két pilótája között is elég nagy űr tátong az eredményjelzőn. Kevin Kalkhoven és Jimmy Vasser csapatában ezúttal azonban nem az edzéseken általában jobban teljesítő Simona de Silvestro végzett magasabban, hiszen a svájci hölgy legjobb köre csak a tizenhetedik helyre volt elég, miközben a helyi brazil közönség egyik szeme-fénye, a veterán Tony Kanaan a hatodik pozícióból várhatja a folytatást.

A két héttel ezelőtt élete első IndyCar futamgyőzelmét megszerző Takuma Sato egy nyolcadik hellyel kezdte meg a hétvégét, mindössze 0.0692-es hátrányban a hetedikként végzett Simon Pagenaud-tól.

Apropó Pagenaud, a francia versenyző a kockás zászló beintésének pillanatában csapta a falnak a Schmidt Peterson Motorsports autóját a kettes kanyarban. Személyi sérülés szerencsére nem történt, azonban a 77-es számú gép elég csúnyán leamortizálódott, így lesz mivel foglalatoskodnia a szerelőgárdájának. Csapattársa, az újonc Tristan Vautier számára sem telt eseménytelenül a gyakorlás, miután a négyes kanyarban történt incidensének kárát a hátsó szárnya látta.

Piros zászlós periódusra nem volt szükség, azonban a Team Penske mindkét versenyzője okozott némi izgalmat a csapat-atyaúristen Roger Penske-nek, miután először Will Power, majd nem sokkal később Helio Castroneves is megcsúszott.

Folytatás magyar idő szerint 17:05-kor.

 

 

Sao Paulo Indy 300 első edzés, végeredmény

 

spingyy_1.jpg