Andretti első sor Brazíliában


Magyar idő szerint szombaton kora este sor került a Sao Paulo Indy 300 időmérőjére, amely nem várt izgalmakat és meglepetéseket tartogatott.

A kvalifikáció első csoportjának tizenkét versenyző vághatott neki. A legjobb időt ebből a szegmensből EJ Visónak sikerült elérnie. Az Andretti Autosport pilótája 1:20.1977-es körével magabiztosan jutott tovább a második körbe, akárcsak az őt 0.0245 ezredmásodperces lemaradással követő négyszeres bajnok Ganassi pilóta Dario Franchitti. A sérült kézzel vezető Tony Kanaan szintén meggyőző teljesítménnyel a harmadik helyen fejezte be a csoportküzdelmet, de a KV Racing versenyzőjén kívül sikerrel vette az akadályt még az Andretti Autosportos Marco Andretti, a Long Beach-i győztes Takuma Sato, valamint a Chip Ganassi Racing kötelékében immár tizenkettedik szezonját teljesítő Scott Dixon is. Mehetett viszont zuhanyozni a Dreyer & Reinbold Racing utolsó előtti futamára készülő Oriol Servia, a Barracuda Racinges Alex Tagliani, a Chip Ganassi Racing maradék egyharmadát képező Charlie Kimball, a Rahal Letterman Lanigan Racing színeiben induló Graham Rahal és a hétvége eddigi részén meglehetősen balszerencsés Schmidt Peterson Motorsports csapat egyik fele, Tristan Vautier. A 22 éves újonc ráhajtott a járdaszegélyre, minek következtében egy rally versenyzőket meghazudtoló ugratást követően a falnak csapódott és csúnyán megrongálódott az 55-ös számú gép bal első felfüggesztése. Be nem tervezett motorcsere miatt Josef Newgarden egy mért kört sem tett meg, így a a Sarah Fisher Hartman Racing ifjú titánja a mezőny végéről lesz kénytelen nekivágni a holnapi versenynek.

viso.jpg

A második csoport leggyorsabbjaként a KV Racing svájci versenyzője, Simona de Silvestro jutott tovább a kvalifikáció következő etapjába. Maradéktalanul boldog lehetett az Andretti Autosport is, hiszen James Hinchcliffe és Ryan Hunter-Reay sikerrel vette a lécet, így a csapat mind a négy pilótájával folytathatta az időmérőt. Örülhetett még JR Hildebrand révén a Panter Racing, ugyanakkor a Dragon Racing és a Dale Coyne Racing már csak egy autóval vághattak neki a második körnek, miután előbbi gárdánál csak Sebastien Bourdais-nak, utóbbinál pedig csak Justin Wilsonnak jött össze a továbbjutás. Jay Penske második pilótája, a hazai közönség előtt pályára lépő Ana Beatriz a nyolcadik, Coyne-ék kolumbiai samponreklámja, Sebastian Saavedra pedig a tizedik helyen zárt, így számukra ennyi volt a szombati nap. A távozókhoz csatlakozott még a saját csapatával induló Ed Carpenter és óriási meglepetésre a Team Penske mindkét versenyzője, az eddigi összes Sao Paulo-i futamot megnyerő Will Power, valamint a háromszoros Indianapolis 500 győztes Helio Castroneves is. Nem jött össze a folytatás a Schmidt Peterson Motorsports-os Simon Pagenaud-nak sem, ahogyan James Jakes is mehetett vissza a szállodájába, miután a hetes kanyaraban nemes egyszerűséggel leállt az autója. A piros zászló miatt már számos versenyző nem tudott egy utolsó mért kört futni, köztük Power sem, így a sokak szemében tuti tippként kezelt ausztrál a huszonkettedik helyről kénytelen nekivágni a vasárnapi versenynek.

kvracing.jpg

Kialakult tehát a legjobb tizenkettő mezőnye, melyben nyolc Chevrolet és négy Honda motoros autót üdvözölhettünk, valamint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az Andretti Autosport MIND A NÉGY versenyzője kivívta a folytatás jogát. Amint megkapták a zöld zászlót, az összes autó egyszerre gurult a pályára és azonnal elkezdtek záporozni az idők. Először Dario Franchitti futott egy körrekordot, amire később az Andretti Autosport 50%-a, név szerint James Hinchcliffe és EJ Viso is rá tudott kontrázni. Végül mégis Tony Kanaan nevetett utoljára, aki 1:20.4953-as körével átvette a rekorder szerepét és a tabella éléről várhatta az időmérő utolsó szegmensét, melyben már nem más a tét, mint a pole. A szimpatikus brazil mellett a már említett Hinchcliffe és Viso is simán tovább jutott, ahogyan harcba indulhatott még a rajtelsőségért Dario Franchitti, Ryan Hunter-Reay és Scott Dixon is.

Elszállt viszont a reménye a pole-ra Sebastien Bourdais-nak, Simona de Silvestrónak,Justin Wilsonnak, Marco Andrettinek, JR Hildebrandnak és Takuma Satónak is.

goda.jpg

Készen állt a végső összecsapásra a legjobb hatos, mely végül totális Andretti Autosport uralommal ért véget. A pole-t a 2012-es esztendő bajnoka, Ryan Hunter-Reay szerezte meg, méghozzá 1:20.4312-es új pályacsúccsal, míg hatalmas meglepetésre a második rajtkockát EJ Viso kaparintotta meg. A korábban baleseteiről és ütközéseiről elhíresült venezuelai pilóta, akit sokan támadtak amiatt, hogy csak a mögötte álló pénzcsapok miatt kapott szerződést Andrettiéktől, már azzal megdöbbentett számos IndyCar szurkolót, hogy egyáltalán beverekedte magát a legjobb hatba, az pedig, hogy végül az első sorból indulhat tényleg óriási fegyverténynek számít. A második sorból Dario Franchitti és Tony Kanaan vághat neki a hetvenöt körös futamnak, a harmadik sort pedig a James Hinchcliffe-Scott Dixon kettős fogja alkotni.

A Sao Paulo Indy 300 kvalifikációja sikerrel prezentálta az IndyCar idei erőviszonyait, ember legyen a talpán, aki ezek után komoly pénzt mer tenni valakinek a győzelmére.

És hogy vasárnap este új győztest fogunk-e ünnepelni? Holnap minden kiderül.

 

Itaipava Sao Paulo Indy 300 Presented by Nestlé
RAJTRÁCS
1 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport 1:20.4312
2 EJ Viso Andretti Autosport 1:20.7380
3 Dario Franchitti Chip Ganassi Racing 1:20.8922
4 Tony Kanaan KV Racing 1:20.9812
5 James Hinchcliffe Andretti Autosport 1:20.9893
6 Scott Dixon Chip Ganassi Racing 1:21.1183
7 Sebastien Bourdais Dragon Racing 1:20.8210
8 Simona de Silvestro KV Racing 1:20.9390
9 Justin Wilson Dale Coyne Racing 1:21.0570
10 Marco Andretti Andretti Autosport 1:21.1716
11 JR Hildebrand Panther Racing 1:21.2961
12 Takuma Sato AJ Foyt Racing 1:21.3618
13 Oriol Servia Dreyer & Reinbold Racing 1:21.7963
14 Ed Carpenter Ed Carpenter Racing 1:24:0203
15 Alex Tagliani Barracuda Racing 1:21.8636
16 Ana Beatriz Dale Coyne Racing 1:24:8864
17 Charlie Kimball Chip Ganassi Racing 1:22.2482
18 Helio Castroneves Team Penske 1:25:1734
19 Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Racing 1:22.2998
20 Sebastian Saavedra Dragon Racing 4:00.2612
21 Tristan Vautier Schmidt Peterson Motorsports 3:20.5417
22 Will Power Team Penske 4:05.5886
23 Josef Newgarden Sarah Fisher Hartman Racing
24 Simon Pagenaud Schmidt Peterson Motorsports 4:23.1097
25 James Jakes Rahal Letterman Lanigan Racing