Andretti első sor Brazíliában


Magyar idő szerint szombaton kora este sor került a Sao Paulo Indy 300 időmérőjére, amely nem várt izgalmakat és meglepetéseket tartogatott.

A kvalifikáció első csoportjának tizenkét versenyző vághatott neki. A legjobb időt ebből a szegmensből EJ Visónak sikerült elérnie. Az Andretti Autosport pilótája 1:20.1977-es körével magabiztosan jutott tovább a második körbe, akárcsak az őt 0.0245 ezredmásodperces lemaradással követő négyszeres bajnok Ganassi pilóta Dario Franchitti. A sérült kézzel vezető Tony Kanaan szintén meggyőző teljesítménnyel a harmadik helyen fejezte be a csoportküzdelmet, de a KV Racing versenyzőjén kívül sikerrel vette az akadályt még az Andretti Autosportos Marco Andretti, a Long Beach-i győztes Takuma Sato, valamint a Chip Ganassi Racing kötelékében immár tizenkettedik szezonját teljesítő Scott Dixon is. Mehetett viszont zuhanyozni a Dreyer & Reinbold Racing utolsó előtti futamára készülő Oriol Servia, a Barracuda Racinges Alex Tagliani, a Chip Ganassi Racing maradék egyharmadát képező Charlie Kimball, a Rahal Letterman Lanigan Racing színeiben induló Graham Rahal és a hétvége eddigi részén meglehetősen balszerencsés Schmidt Peterson Motorsports csapat egyik fele, Tristan Vautier. A 22 éves újonc ráhajtott a járdaszegélyre, minek következtében egy rally versenyzőket meghazudtoló ugratást követően a falnak csapódott és csúnyán megrongálódott az 55-ös számú gép bal első felfüggesztése. Be nem tervezett motorcsere miatt Josef Newgarden egy mért kört sem tett meg, így a a Sarah Fisher Hartman Racing ifjú titánja a mezőny végéről lesz kénytelen nekivágni a holnapi versenynek.

viso.jpg

A második csoport leggyorsabbjaként a KV Racing svájci versenyzője, Simona de Silvestro jutott tovább a kvalifikáció következő etapjába. Maradéktalanul boldog lehetett az Andretti Autosport is, hiszen James Hinchcliffe és Ryan Hunter-Reay sikerrel vette a lécet, így a csapat mind a négy pilótájával folytathatta az időmérőt. Örülhetett még JR Hildebrand révén a Panter Racing, ugyanakkor a Dragon Racing és a Dale Coyne Racing már csak egy autóval vághattak neki a második körnek, miután előbbi gárdánál csak Sebastien Bourdais-nak, utóbbinál pedig csak Justin Wilsonnak jött össze a továbbjutás. Jay Penske második pilótája, a hazai közönség előtt pályára lépő Ana Beatriz a nyolcadik, Coyne-ék kolumbiai samponreklámja, Sebastian Saavedra pedig a tizedik helyen zárt, így számukra ennyi volt a szombati nap. A távozókhoz csatlakozott még a saját csapatával induló Ed Carpenter és óriási meglepetésre a Team Penske mindkét versenyzője, az eddigi összes Sao Paulo-i futamot megnyerő Will Power, valamint a háromszoros Indianapolis 500 győztes Helio Castroneves is. Nem jött össze a folytatás a Schmidt Peterson Motorsports-os Simon Pagenaud-nak sem, ahogyan James Jakes is mehetett vissza a szállodájába, miután a hetes kanyaraban nemes egyszerűséggel leállt az autója. A piros zászló miatt már számos versenyző nem tudott egy utolsó mért kört futni, köztük Power sem, így a sokak szemében tuti tippként kezelt ausztrál a huszonkettedik helyről kénytelen nekivágni a vasárnapi versenynek.

kvracing.jpg

Kialakult tehát a legjobb tizenkettő mezőnye, melyben nyolc Chevrolet és négy Honda motoros autót üdvözölhettünk, valamint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az Andretti Autosport MIND A NÉGY versenyzője kivívta a folytatás jogát. Amint megkapták a zöld zászlót, az összes autó egyszerre gurult a pályára és azonnal elkezdtek záporozni az idők. Először Dario Franchitti futott egy körrekordot, amire később az Andretti Autosport 50%-a, név szerint James Hinchcliffe és EJ Viso is rá tudott kontrázni. Végül mégis Tony Kanaan nevetett utoljára, aki 1:20.4953-as körével átvette a rekorder szerepét és a tabella éléről várhatta az időmérő utolsó szegmensét, melyben már nem más a tét, mint a pole. A szimpatikus brazil mellett a már említett Hinchcliffe és Viso is simán tovább jutott, ahogyan harcba indulhatott még a rajtelsőségért Dario Franchitti, Ryan Hunter-Reay és Scott Dixon is.Elszállt viszont a reménye a pole-ra Sebastien Bourdais-nak, Simona de Silvestrónak,Justin Wilsonnak, Marco Andrettinek, JR Hildebrandnak és Takuma Satónak is.

goda.jpg

Készen állt a végső összecsapásra a legjobb hatos, mely végül totális Andretti Autosport uralommal ért véget. A pole-t a 2012-es esztendő bajnoka, Ryan Hunter-Reay szerezte meg, méghozzá 1:20.4312-es új pályacsúccsal, míg hatalmas meglepetésre a második rajtkockát EJ Viso kaparintotta meg. A korábban baleseteiről és ütközéseiről elhíresült venezuelai pilóta, akit sokan támadtak amiatt, hogy csak a mögötte álló pénzcsapok miatt kapott szerződést Andrettiéktől, már azzal megdöbbentett számos IndyCar szurkolót, hogy egyáltalán beverekedte magát a legjobb hatba, az pedig, hogy végül az első sorból indulhat tényleg óriási fegyverténynek számít. A második sorból Dario Franchitti és Tony Kanaan vághat neki a hetvenöt körös futamnak, a harmadik sort pedig a James Hinchcliffe-Scott Dixon kettős fogja alkotni.

A Sao Paulo Indy 300 kvalifikációja sikerrel prezentálta az IndyCar idei erőviszonyait, ember legyen a talpán, aki ezek után komoly pénzt mer tenni valakinek a győzelmére.

És hogy vasárnap este új győztest fogunk-e ünnepelni? Holnap minden kiderül.

 

Itaipava Sao Paulo Indy 300 Presented by Nestlé
RAJTRÁCS
1Ryan Hunter-ReayAndretti Autosport1:20.4312
2EJ VisoAndretti Autosport1:20.7380
3Dario FranchittiChip Ganassi Racing1:20.8922
4Tony KanaanKV Racing1:20.9812
5James HinchcliffeAndretti Autosport1:20.9893
6Scott DixonChip Ganassi Racing1:21.1183
7Sebastien BourdaisDragon Racing1:20.8210
8Simona de SilvestroKV Racing1:20.9390
9Justin WilsonDale Coyne Racing1:21.0570
10Marco AndrettiAndretti Autosport1:21.1716
11JR HildebrandPanther Racing1:21.2961
12Takuma SatoAJ Foyt Racing1:21.3618
13Oriol ServiaDreyer & Reinbold Racing1:21.7963
14Ed CarpenterEd Carpenter Racing1:24:0203
15Alex TaglianiBarracuda Racing1:21.8636
16Ana BeatrizDale Coyne Racing1:24:8864
17Charlie KimballChip Ganassi Racing1:22.2482
18Helio CastronevesTeam Penske1:25:1734
19Graham RahalRahal Letterman Lanigan Racing1:22.2998
20Sebastian SaavedraDragon Racing4:00.2612
21Tristan VautierSchmidt Peterson Motorsports3:20.5417
22Will PowerTeam Penske4:05.5886
23Josef NewgardenSarah Fisher Hartman Racing
24Simon PagenaudSchmidt Peterson Motorsports4:23.1097
25James JakesRahal Letterman Lanigan Racing

 Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy