Brazil karnevál IndyCar módra


Egy hét szünet után folytatódik a 2013-as IndyCar szezon, méghozzá a szamba, a telenovellák és a foci otthonában, Brazíliában.


A versenyre Sao Paulo utcáin kerül sor, az pedig az amúgy is kedvező klíma mellett még tovább melengetheti a helyiek szívét, hogy a bajnokság élén jelenleg az ottani születésű Helio Castroneves tanyázik.

Az előttünk álló hétvége tiszteletére az USAracing blog összegyűjtött néhány érdekességet a városról, majd magáról a futamról is, melyek olvasása mellé jól behűtött sört ajánl. És hogy miért sört? Az alábbiakban kiderül.

 

  

1. Brazília fővárosának, Brazíliavárosnak népessége nagyjából kétmillió fő, ezzel szemben Sao Paulo-t közel 20 millióan lakják.

 

2. Évente 16.5 millió külföldi fordul meg a városban.

 

3. Több, mint 90.000 különféle rendezvénynek ad otthont Sao Paulo minden évben, melyek 8 milliárd dollár hasznot hoznak a városnak.

  

4. Sao Paulo-ban a legmagasabb az egy négyzetkilométerre jutó paranormális jelenségek száma a világon.

 

5. A világ harmadik legnépesebb városának számító Sao Paulo egyik központi problémája a bűnözés, azon belül is a kábítószerhez kapcsolódó erőszakos cselekmények, bandaháborúk melyek – különösen a peremkerületekben – olyan méreteket öltenek, hogy gyakran a hadsereg bevetésére is szükség van.

blonswa.jpg

6. Az utóbbi évek egyik legnagyobb médiafigyelmet kapott Sao Paulo-i bűnszervezete azonban kivételesen nem az elképesztő luxusban élő, állig felfegyverzett drogbárókhoz kötődik. A „Szőkék bandája” nevű csoportot zömében tizen- és huszonéves szőke lányok/nők alkotják, akik tehetős polgárokra, pontosabban azok pénzére utaznak. Miután megvan a kiszemelt áldozat, a tanult, művelt, olykor már-már modoros hölgyemények összehangolt akcióval csapnak le a szerencsétlenre. Senki ne gondolja azonban, hogy holmi zsebtolvajokról van szó. A szöszik (de néhány barna és fekete is akad köztük) összehangolt munkát végeznek, követik a kiszemeltet, majd egy garázsban, vagy parkolóban leszólítják és saját autójában tartják fogva mindaddig, míg a banda más tagjai az áldozat bankkártyájának terhére, annak személyazonosságát felhasználva – férfi esetén feleségnek, gyermeknek kiadván magukat – vásárolgatnak. Profizmusukra vall, hogy szinte egyáltalán nem hagynak nyomot maguk után, és hiába van a banda jó pár tagjáról személyleírás, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy letartóztatási parancsot adjanak ki ellenük. Bár néhány tagot már sikerült bíróság elé állítani – köztük az egyik hölgyemény férjét is, aki a háttérben szervezte az akciókat -, a csoport tevékenysége töretlen, az pedig csak tovább nehezíti a nyomozók munkáját, hogy a legújabb információk szerint a banda tagjainak száma nagyságrendekkel nagyobb, mint azt korábban gondolták, az őrizetbe vettek pedig hallgatnak, mint a sír.

Tanács: ha Sao Paulo-ban jársz, jobb elkerülni a szőke nőket, még akkor is, ha az illető azt állítja magról, hogy külföldi, ugyanis a bandatagok több idegen nyelven beszélnek és előszeretettel adják ki magukat franciának, amerikainak, spanyolnak, sőt, még orosznak is.

 

7. A világon itt a legmagasabb a japán anyanyelvű közösség lélekszáma (Japánt leszámítva).

 

8. Sao Paulo a világ egyik legfiatalabb városa: lakosságnak közel a fele húsz év alatti.

 

9. A város híres a katasztrofális közlekedési viszonyairól, melynek oka, hogy statisztikailag lebontva minden egyes lakosra jut minimum egy személygépkocsi. Az állandó közúti dugók miatt az emberek naponta átlag 3-4 órát töltenek el az autójukban egy helyben vesztegelve. Volt már rá példa, hogy a kocsisor a 300 km-t is meghaladta, ezért nem meglepő, hogy a tehetősebb polgárok helikopterrel mennek reggelente munkába.

sao_paolo_1.jpg

10. A prospektusokkal ellentétben Sao Paulónak csak kis szeletét képezi a ragyogó metropolisz, valójában a város nagyobb részét az úgynevezett bádogvárosok teszik ki a peremkerületekben.

 

11. Azt hihetnénk, hogy a Caipirinha hazájában a színes koktélok és egzotikus italok a legnépszerűbbek, azonban mégis Coca-Colából és sörből fogy a legtöbb.

 

12. A Sao Paulo-iak – és úgy en bloc a brazilok – lazaságuk és pozitív életszeméleltük mellett pontatlanságukról is híresek. Ha tehát brazil embert hívsz meg magadhoz vendégségbe, akkor számíts rá, hogy nem pár percet fog késni, hanem több órát.

 

13. Még a legszegényebb bádogvárosokban is központi szerepet tölt be a televízió. Lehet, hogy egy „lakásnak” csak négy tartóoszlopa van falak nélkül, de az biztos, hogy a parabola-antenna ott figyel a tetőn.

 

14. A legnépszerűbb tévéműsornak a szappanoperák és a focimeccsek számítanak, ezért a csatornák kínosan ügyelnek arra, hogy a két program még véletlenül se üsse egymást.

 

sp.jpg

15. Ha egy helyi lakosnak felteszed a kérdést, hogy hogyan érzi magát, akkor csak egyféle válaszra számíthatsz: Nagyszerűen. Még akkor is, ha az illetőnek borzalmas napja volt.

 

16. Ahogyan fentebb már szó esett róla, Sao Paulo-ban nem valami fényes a közbiztonság, ezért az utcákon fokozott rendőri készültség tapasztalható. Az utcákon, teljes menetfelszerelésben, golyóálló mellényben és csőre töltött fegyverekkel sétálgató zsaruk a turisták számára afféle filmbéli rendőrállam képét sugallják, a helyieknek azonban már fel sem tűnik. 

17. Sao Paulo-ban adják el évente a legtöbb magánrepülőgépet, Ferrarit és Louis Vuitton táskát a világon. Nem meglepő, hiszen a brazil milliárdosok több, mint 60%-a ebben a városban él.

 

18. Egy 2011-es felmérés szerint a Sao Paulo-i lakosok 82 %-a hisz a földönkívüliek létezésében.

 

19. Eddig két brazil származású versenyző tudott Indianapolis 500-at nyerni, akik ráadásul Sao Paulo-ban látták meg a napvilágot: Emerson Fittipaldi (1989, 1993) és Helio Castroneves (2001, 2002, 2009).

 

20. 2012-ben Sao Paulo volt a világ negyedik legaktívabb városa a Twitteren, náluk csak Jakarta, London és Tokió használta többet a mikroblog-szolgáltatást.

 

+1. Ha nem lenne fényszennyezés, akkor a világhírű francia fotóművész Thierry Cohen szerint ilyennek láthatnánk Sao Paulo-ban az égboltot:

 

2_10.jpg

1_21.jpg

Most pedig következzék a hétvégi versennyel kapcsolatos tudnivalók és érdekességek.

  

 

1. A verseny hivatalos neve: Itaipava Sao Paulo Indy 300 Presented by Nestlé

  

2. Az amerikai nyitott-karosszériás autóversenyzés kilenc évnyi hiátust követően 2010-ben tért vissza Brazíliába. 1996-2000-ig a riói Autodromo Internacional Nelson Piquet adott otthont a CART futamainak, míg manapság Sao Paulo utcáin rendezik a versenyt.

 

3. A visszatérést követő eddigi mindhárom futamot Will Power nyerte a Team Penske színeiben.

 

4. Power egy éve nyeretlen az IndyCar-ban, utoljára a 2012-es Sao Paulo Indy 300-on tudott a dobogó tetejére állni, de még így is (lásd. 3-as pont) ő az egyik legnagyobb esélyese a versenynek.

 

5. A 2010-es Sao Paulo Indy 300-on a lezúduló eső miatt a tervezett hetvenöt helyett csak hatvanegy kört tudtak megtenni, miután a körülmények ellenére is tartaniuk kellett a kétórás időlimitet.

brazil.jpg 

6. 2011-ben már ennyi szerencséje sem volt a mezőnynek, hiszen az időjárási viszonyok semmiféle javulást nem mutattak a vasárnapi versenynap folyamán, ezért a tizenöt megtett kör után piros zászlóval megszakított futamot csak másnap, hétfőn tudták folytatni, de még így sem teljesítették a komplett távot az ismételten megjelenő eső és a kétórás időlimit miatt.

 

7. Sao Paulo az egyike azon két jelenlegi IndyCar helyszínnek (a másik Baltimore), ahol a pit lane nem a rajt-célegyenesnél helyezkedik el.

 

8. A Sao Paulo-i pálya 2.536 mérföld (4.080 km) hosszú és tizenegy kanyarból áll.

 

9. A versenytáv 190.2 mérföld (306.097 kilométer).

 

10. A Sao Paulo Indy 300 során 75 kört kell megtenniük a versenyzőknek.

 

11. A hivatalos körrekord 1:21.45, melyet Will Power állított fel 2012-ben.

 

12. Mint mindenhol, így Sao Paulo-ban is használhatják a versenyzők az IndyCar legfeleslegesebb eszközét, nevezetesen a push-to-pass rendszert. Ezen a hétvégén, akárcsak Barberben és Long Beachen, tíz alkalommal, egyenként húsz másodpercen keresztül élhetnek a plusz lóerők adta lehetőségekkel.

 

13. Tony Kanaan zsinórban kétszázadik rajtjára készül ezen a hétvégén. Ezen kívül még tizenegy versenyre van szüksége ahhoz, hogy beérje a rekorder Jimmy Vassert aki szám szerint kétszáztizenegy futamot teljesített megszakítás nélkül.

 

14. A 2013-s Sao Paulo Indy 300-on három brazil versenyző indul: Ana Beatriz, Helio Castroneves és Tony Kanaan személyében.

 

 

 

 képek: Joao Gomez, Thierry Cohen