Akkor és Most – Nazareth Speedway


Számos olyan pálya van az Egyesült Államokban és azon kívül is, melyek mára már csak a motorsport rajongók emlékezetében élnek, holott egy tökéletes világban még napjainkban is izgalmas versenyek helyszínéül kellene szolgálniuk.


Frissítve: 2017. augusztus 18.

 

Egyik ilyen, minden kétséget kizáróan a pennsylvaniai Nazareth Speedway, melyen egykoron olyan nevek arattak győzelmet, mint például Al Unser, Mario és Michael Andretti, Emerson Fittipaldi, Paul Tracy, Nigel Mansell és Bobby Rahal. A létesítményt 1910-ben nyitották meg a közönség előtt és az azt követő években számos módosításon esett át. Több alacsonyabban kvalifikált sorozat mellett 1988-tól a pálya bezárásának évéig, azaz 2004-ig a NASCAR másodosztályának számító Busch (ma Nationwide) szériát látta vendégül, valamint – az USAC érát nem számolva  – 1987-től szintén az utolsó esztendőig a IndyCar/CART/IRL futamainak is otthont adott. Az évtizedek során számtalan emlékezetes pillanat szemtanúi lehettek a szurkolók a kevesebb, mint egy mérföld hosszúságú oválon, többek között olyan rendhagyó eseménynek is, mint például a 2000. áprilisi 9-ére tervezett Bosch Spark Plug Grand Prix, melyet végül május végére kellett halasztani, mivel olyan hóesés zúdult Pennsylvaniára, hogy autóversenyzésre még csak gondolni sem lehetett.

A Nazareth Speedway sokak egyik kedvenc pályájának számított, ez azonban nem hatotta meg a létesítmény új tulajdonosát, az International Speedway Corporationt abban, hogy mihelyst rátették a kezüket, rögvest be is zárják a boltot úgy, ahogy van. A versenyeket és a lelátók nagy részét átköltöztették Watkins Glenbe, Nazareth-ben pedig mára csak az üres, kifosztott kiszolgáló épületek árválkodnak, akár csak egy apokaliptikus zombifilmben.

Bár időről-időre felröppennek olyan hírek, melyek szerint a nazarethi illetőségű Andretti család esetleg megvásárolná a pályát, tavaly év végén Mario Andretti meg is fogalmazta ez irányú törekvéseit, azonban nem sokkal később Michael Andretti cáfolta, hogy komolyan gondolkodnának az üzleten.

 

Ennek tükrében nem számíthatunk másra, mint hogy a szebb sorsra érdemes Nazareth Speedwayt az elmúlt évekhez hasonlóan még inkább visszafoglalja a természet és inkább hasonlít egy kísérteties szellemvároshoz, mintsem egy olyan versenypályára, melyen a nem is olyan távoli múltban még bajnokok vívtak egymással hatalmas küzdelmeket.

A Busch széria Martin Truex Jr., míg az IRL Dan Wheldon győzelmével búcsúzott a pályától.

 

UPDATE: 2015-ben a területet felvásárolta egy bizonyos David Jaindil nevű üzletember, aki rögtön nyomatékosította is, hogy nem kívánja újra versenypályaként üzemeltetni. Két évvel később, 2017. augusztusában Jaindil benyújtotta a nazarethi város tanács felé arra irányuló kérelmét, hogy az egykori pálya helyén üzletközpontokat és egyéb, kereskedelmi tevékenységre alkalmas épületeket húzasson fel.

 

Most jöjjön néhány kép a dicső múltból, majd lentebb következik a sanyarú jelen.

 

Nazareth Speedway AKKOR: 

 

oldnaz1.jpg

oldnaz14758.jpg

oldnnna.jpg

 

oooooldknsalkda1.jpg

olnna.jpg

olnaziand.jpg

olnaza.jpg

oldnaz2.jpg

oooooldknsalkda.jpg

oldnaz.jpg

oldnaza3.jpg

oldnazz_1.jpg

oldnaza1455.jpg

oldnaza4.jpg

oldnazaa.jpg

oldnaza6.jpg

  

 Nazareth Speedway MOST:

 

nazareth83.jpg

nazareth84.jpgnazarath6.jpg

nazareth147.jpg

nazareth45.jpg

nazareth145.jpg

nazarath3.jpg

nazareth2.jpg

nazareth78.jpg

nazareth81.jpg

nazareth79.jpg

nazareth80.jpg

nazareth.jpg

nazarethseh.jpg

 

 

 

 

képek: yahoo sports, tumblr, Peter Burke, Google Maps