Pagenaud várhatja az élről a kvalifikációt


A pénteki második edzéssel ellentétben a kvalifikációt megelőző, szombati gyakorlás viszonylag eseménytelenül telt, legalábbis autótörés szempontjából mindenképpen.

A negyvenöt perces edzés során a mezőnynek sikerült tovább faragnia az időeredményeken, olyannyira, hogy tizennyolc versenyző is jobbat futott, mint a 2012-es, Ryan Briscoe nevéhez fűződő 1:08:6089-es pole pozíciós kör.

A leggyorsabbnak a Schmidt Peterson Motorsports pilótája, Simon Pagenaud bizonyult, akinek huszonegy megtett köréből a tizenhetedikben sikerült megfutnia az elsőséget jelentő 1:08:0960-as időt. A franciát mindössze hetvenhat ezredes lemaradással a pálya egyik specialistájának tekinthető Team Penske-s Will Power követte, míg harmadikként a Rahal Letterman Lanigan Racing egyelőre csak ezen a hétvégén indított harmadik autóját vezető Mike Conway zárt. A csapattulajdonos Bobby Rahal összességében pozitívan várhatja a magyar idő szerint este tizenegykor kezdődő kvalifikációt, miután a legjobb ötbe még a fia, Graham által vezetett, 15-ös számú gép is bejutott. Az IndyCar történetének eddigi legfiatalabb futamgyőztese mindössze tizenhárom ezreddel kapott ki a negyedik helyen végzett Ryan Hunter-Reay-től.

Kissé fellélegezhet az idei szezon eddigi két futamán egyaránt kieső, ezáltal a bajnokság utolsó helyén tanyázó Dario Franchitti is, akit hatodikként intettek le gyakorlás végén, közvetlenül mögötte pedig Chip Ganassi Racing-es csapattársa, Charlie Kimball zárt. A 2-es számú autóban ülő AJ Allmendinger is nyugodtabban nézhet az időmérő elébe, hiszen a tegnapi nap két gyakorlásán elért huszonhatodik, valamint tizenkilencedik helyét követően ma egy nyolcadik pozíciót sikerült kiautóznia. A Team Penske sem lehet elkenődve, hiszen Power második és Allmendinger nyolcadik helye mellett Helio Castroneves is a legjobb tízben végzett, alig tizenhárom ezreddel a KV Racinges Simona de Silvestro mögött. Ezzel egyébként Kevin Kalkhoven és Jimmy Vasser csapatának házi bajnokságban egyelőre 3:0 az állás a svájci hölgy számára Long Beachen, miután az eddigi mindhárom edzésen sikerült megvernie veterán kollégáját, Tony Kanaan-t, aki ezúttal mindössze huszonkét ezreddel szorult ki a top 10-ből. Szó esett már az Andretti Autosport 1-es számú autóját vezető Hunter-Reay-ről, lássuk tehát hogyan muzsikált az alakulat további három pilótája. Az idei szezonban megdöbbentően jól teljesítő Marco Andretti a tizenharmadik lett, a St. Petersburgben első győzelmét megszerző James Hinchcliffe a tizenkilencedik, míg a venezuelai EJ Viso csak a huszonharmadik pozícióig tudott eljutni.

Az idei szezon holtbiztosan legjobb újonca, Tristan Vautier a tizennegyedik helyet kaparintotta meg a Schmidt Peterson Motorsport autójában, míg a feltörekvő új generáció másik jeles képviselője, a Barberben élete első top 10-es helyezését megszerző Josef Newgarden a huszadik helyig jutott a Sarah Fisher Hartman Racing gépével.

A gyakorlás folyamán mindössze kétszer kellett bevetni a piros zászlót, méghozzá ironikus módon az IZOD IndyCar éra eddigi összes pole pozícióját megszerző Team Penske versenyzői miatt. Először Will Power autója csapódott a falnak a tizenegyes kanyarban, ezzel megrongálván a 12-es számú gép hátsó szárnyát, majd később Helio Castroneves pördült meg az ötös kanyarban. Mindkét versenyző sérülés nélkül megúszta az incidenseket.

Folytatás magyar idő szerint 23:00-tól a kvalifikációval, amely élőben követhető a racecontrol.indycar.com-on.

 

Toyota Grand Prix of Long Beach 3. edzés, végeredmény

 

sessionn.jpg

 

 

 

kép: IndyCar