Hinchcliffe az élen, de Conway-é a dicsfény az első Long Beach-i edzésen


James Hinchliffe elsőségével vette kezdetét a Toyota Grand Prix of Long Beach hétvégéje. Az Andretti Autosport kanadai versenyzője 1:09:8157-es idejével bizonyult a pénteki első edzés legjobbjának.

A szezonnyitó St. Petersburgi futamon élete első IndyCar győzelmét arató pilótát tizenhárom ezrednyi lemaradással a szériába ezen a hétvégén visszatérő Mike Conway követte. A Rahal Letterman Lanigan Racing jóvoltából lehetőséget kapó angol versenyző a tavalyi évadzáró fontanai viadalt megelőzően, önként lépett vissza az indulástól, melyet azzal indokolt, hogy nem érzi magát kellőképpen komfortosan az oválon, ezzel együtt pedig azt is tudatta a nagyérdeművel, hogy soha a büdös életben többé be nem teszi a lábát oválpályákra, maximum nézőként. És pont. Conway döntése kisebb vihart kavart a rajongók körében is: az egyik oldal nemes egyszerűen hisztis, beszari punciként aposztrofálta, míg mások pont ellenkezőleg, tökösnek tartották azért, hogy volt bátorsága kiállni a világ elé és bevallani, hogy biztonságérzet hiányában valóban öngyilkosság bevállalni a bőven 300 km/h óra feletti száguldozást a falakkal szegélyezett ovális aszfaltcsíkokon. Conway döntése persze ezzel azt is maga után vonta, hogy az oválok kiiktatásával a teljes szezonos IndyCar szereplésről is lemondott, holott nem egy kutyaütő versenyzőről van szó, épített/utcai pályákon legalábbis. Ezen a véleményen volt Bobby Rahal is, aki nem volt rest és autót biztosított a 29 éves pilótának Long Beachre, arra a pályára, ahol élete első és eddig egyetlen győzelmét szerezte, még 2011-ben. Valami azt súgja, hogy az eddig látottak alapján nem fogja megbánni a csapat a döntést.

Na de vissza az edzéshez. Hinchcliffe-et és Conwayt az AJ Foyt Racing egy szem versenyzője, Takuma Sato követte, majd ötvennyolc ezreddel lemaradva a KV Racing-es Simona de Silvestrot intették le negyedikként. A legjobb ötöt az Andretti Autosport bajnok versenyzője, Ryan Hunter-Reay zárta. Michael Andretti gárdája nagyjából ennyinek is örülhetett a gyakorlás során, ha szigorúan csak a helyezéseket nézzük. Az összetettben, egy utcai és egy épített pályás futamot követően a negyedik helyen álló, ezzel pedig ezen sorok írójának kurva nagy meglepetést okozó Marco Andretti csak a tizehetedik, míg EJ Viso a huszadik helyig tudtak felkapaszkodni.

A Chip Ganassi Racing kettőséből ezúttal is Scott Dixon bizonyult a jobbnak. Az idén harmadik bajnoki címének megszerzését célul kitűző új-zélandi a hetedik pozícióban végzett, míg a négyszeres bajnok, háromszoros Indianapolis 500 győztes, jelenleg a tabella utolsó helyén trónoló Dario Franchitti tempója csak a tizennegyedik helyre volt elég. Nyilván nem lehet vigasz Ganassiék számára, de a Team Penske sem remekelt az edzés során. A töretlen pesszimizmusáról híres Will Power – aki minden egyes győzelme után arra gondol, hogy többet már úgysem jön neki össze a dobogó legfelső foka – végzett a legmagasabban a gárda versenyzői közül, ami annak fényében, hogy ez a hely egészen pontosan a tizenharmadik, már korántsem tűnik akkora erénynek. A bajnokságot jelenleg vezető Helio Castroneves pedig csak a tizenötödik, míg AJ Allmendinger a huszonhatodik helyről várhatja a folytatást.

Nem remekelt a Dragon Racing sem: Sebastien Bourdais a tizenkilencedik helyig tudta feltornázni magát, druszája, Sebastian Saavedra pedig huszonötödikként fejezte be az edzést. Jól muzsikált viszont a Rahal Letterman Lanigan Racing két teljes szezonos versenyzője is, hiszen míg a beugró Conway a második lett, addig Graham Rahal sem lehet elkenődve a nyolcadik helyével, ahogyan James Jakes-től sem számít rossznak a tizenegyedik helye.

A gyakorlás során mindössze egyetlen incidensre került sor, az viszont frankón a leintés előttre lett időzítve. A Sarah Fisher Hartman Racing pilótája, Josef Newgarden megcsúszott, ami miatt be kellett lengetni a pirosat, ez pedig egyben az edzés végét is jelentette. Az amerikai tehetség egyébként úgy fest, a barberi kilencedik helyét követően vérszemet kapott, hiszen Long Beachen is sikerült elsőre a legjobb tízben végeznie.

Érdekesség, hogy az első tizennyolc helyezett ideje egy másodpercen belül maradt egymáshoz képest.

 

Toyota Grand Prix of Long Beach, első edzés, végeredmény

  

LBGP.jpg