Simona várhatja az élről a kvalifikációt


Ahogyan az várható volt, a Honda Indy Grand Prix of Alabama harmadik edzésén tovább javultak a már amúgy is rendkívüli idők.

Elsőként a Schmidt Hamilton Motorsports versenyzője, Simon Pagenaud tudott 1:08 alá mennie, a francia pilóta 1:07:9755-tel lépte át az álomhatárt, azonban nem sokáig örülhetett eme teljesítményének, miután hamarosan több kollégájának is sikerült faragnia az eddig elért idejükből, a gyakorlás végére pedig már egészen pontosan tizennégy autó mellett jegyeztek 1:08 alatti köröket.

A kvalifikációt megelőző félórás edzést 1:07:4073-as legjobb körével a KV Racing pilótája, Simona de Silvestro nyerte. Úgy tűnik, hogy a svájci hölgy St. Pete-hez hasonlóan a Barber Motorsports Parkban is elkapta a fonalat és ha tudja tartani a formáját, márpedig miért ne tudná, akkor ismételten esélyes arra, hogy az időmérő utolsó szakaszába, a pole-ra esélyesek közé repítse versenygépét. Simona mögött 0.0913 másodperces lemaradással a már említett Pagenaud végzett, akit a Chip Ganassi Racing a hétvége eddigi részében konstansan legjobban teljesítő pilótája Scott Dixon futott be. A 2012-es év bajnoka, Ryan Hunter-Reay a negyedik pozíciót csípte meg, míg a legjobb öt sorrendjét Dario Franchitti zárta a Ganassi csapat 10-es számú autójában.

A Team Penske harmadik számú versenyzője, a hat év után éles helyzetben most először open-wheel autóban ülő AJ Allmendinger saját bevallása szerint eléggé erős teljesítménykényszerrel küszködik visszatérése révén, azonban produkcióján ez egyelőre nem nagyon látszik meg. Az amerikai pilóta, aki a hírek szerint Long Beachen is rajthoz gördülhet Roger Penske gárdájával, a hetedik helyen zárta a gyakorlást, mindössze harmincöt ezreddel lemaradva a hatodikként jegyzett Panther Racinges JR Hildebrand mögött. Bár az újonc Tristan Vautier ezúttal csak a nyolcadik lett, de a hétvége első edzésének nyerteséven minden jel szerint komolyan számolni kell a pole-ért való harcban. Nagyon nagy tehetség a srác, érdemes rá az átlagosnál nagyobb figyelmet fordítani, mert még nagyon sokra viheti. A top 10-be még a Dale Coyne Racinges Justin Wilson is befért, míg a sor végére a minden fogadóirodánál abszolút pole-esélyes Will Power tett pontot.

A szezonnyitó St. Petersburg-i verseny dobogósai a középmezőnyben landoltak helyi idő szerint szombat reggel Birminghamben: a két héttel ezelőtt első IndyCar győzelmét megszerződ James Hinchcliffe ezúttal csak a tizenegyedik helyig jutott, a dobogó második fokát megszerző Helio Castroneves pedig a tizenkettedikként zárt. Marco Andrettit harmadikként intették le Floridában, amivel felcsillant a remény, hogy a 26 éves amerikai talán idén feledtetni tudja tavalyi pocsék teljesítményét, azonban ezen a hétvégén úgy fest, visszatért régi önmagához és a huszonharmadik helyig tudott csak felkapaszkodni. Reméljük a kvalifikáción azért nem hullik ki az első körben.

Az edzést egyszer kellett piros zászlóval megszakítani, Sebastien Bourdais megpördülése okán.

 

3. edzés, végeredmény

 

111111111.jpg

 

A hétvége a kvalifikációval folytatódik magyar idő szerint ma este 17:25-től.