Az újonc Tristan Vautier nyerte az első edzést Alabamában


A 2013-as IndyCar szezon egyetlen teljes szezonos újonca, Tristan Vautier nyitott az élen a Honda Indy Grand Prix of Alabama első edzésén a Barber Motorsports Parkban.

A francia versenyző már a debütáló hétvégéjén St. Petersburgben is fantasztikus teljesítményt nyújtott, és nagyon úgy tűnik, hogy ezt a remek formáját sikerült tovább mentenie az alabamai road aszfaltcsíkra is. A Schmidt Peterson Motorsports pilótája mögött Scott Dixon végzett a 9-es számú Chip Ganassi Racing autó volánja mögött, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokát az Andretti Autosport regnáló bajnoka, Ryan Hunter-Reay kaparintotta meg. Az egyórás edzésből messzemenő következtetéseket nem lehet még levonni, de olybá’ tűnik, hogy a Honda fogadkozása, miszerint keményen dolgoznak a minél hatékonyabb eredmények érdekében, nem volt alaptalan. A Ganassi csapat „B” vonalát képviselő Charlie Kimball ugyanis a negyedik helyet kaparintotta meg, a szezonnyitó talán leglátványosabb kiesését produkáló Dario Franchittit pedig hatodikként intették le. A négyszeres IRL/IndyCar bajnok mindössze hetvenhét ezreddel maradt el a Barberben két pole-t és két futamgyőzelmet (2011-ben rajt-cél) jegyző Team Penske-s Will Power mögött.

Hetedikként a KV Racing színeiben versenyző, St. Pete-en brillírozó Simona de Silvestro végzett, míg a nyolcadik pozícióból a Schmidt Peterson Motorsports francia különítményének másik fele, Simon Pagenaud várhatja a folytatást. A legjobb tizet a Penske maradék kétharmada zárta: a hat év után ismét open-wheel autóban ülő AJ Allmendinger a biztató kilencedik, míg a 2010-es első barberi verseny győztese, Helio Castroneves a tizedik helyet csípte meg. Motorfronton kimondottan kiegyensúlyozottan alakult tehát az első edzés, hiszen a legjobb tizesben öt Chevrolet és öt Honda képviseltette magát.

A középmezőnyben eléggé összekeveredett a mezőny, lévén a St. Pete-i versenyen diadalmaskodó, ezzel pedig élete első IndyCar győzelmét megszerző James Hinchcliffe csak a tizenötödik helyig tudta feltornázni magát, a szezonnyitón a tavalyi teljesítményének tükrében óriási meglepetésre harmadikként végző Marco Andretti csak a tizenhetedik lett. Nem lehet elégedett magával a két Sebestyént felvonultató Dragon Racing sem, miután Sebastien Bourdais a tizennyolcadik, kolumbiai kollégája, Sebastian Saavedra pedig a huszadik helyig jutott csak az első gyakorlás során.

A Dale Coyne Racing teljesítményét elnézve meglehetősen vegyes érzelmek kavaroknak az ember fejében, amelyek közös jellemzője, hogy egyik elé sem lehet odabiggyeszteni a pozitív előtagot. Justin Wilson, aki nem is olyan régen három újabb évre kötelezte el magát a csapatnál a huszonkettedikként zárt, az Indianapolis 500-ig leszerződtetett, sokkal jobb sorsra érdemes Ana Beatriz pedig a tökutolsó, huszonhatodik helyet szerezte meg. A brazil hölgyet csak sajnálni tudom, több okból is: egyrészt, mert ismét az a Wilson a csapattársa, akivel egyszer már meggyűlt a baja 2011-ben még a Dreyer & Reinbold Racingnél, másrészt pedig mert ezzel a gárdával az eddig látottak alapján csak veszíthet. Őszintén tartok attól, hogy Beatriz számára ez a csapat egyenlő a karriertemetővel. Persze nem ítélem el, sok, idénre szerződés nélkül maradó versenyző cserélne vele, hiszen ő legalább versenyezhet, habár a „versenyzés” szó talán erős túlzás ezzel a talicska trágyával, ráadásul a 28 éves pilóta számára nem is kínálkozott túl sok lehetőség; vagy ez, vagy mehetett volna a Stock Car Brazilba Rubens Barrichello után.

A gyakorlás úgy egybevéve eseménytelenül telt, mindössze egyszer kellett piros zászlót lengetni, miután Vautier megpördült és az autója beásta magát a homokba. Érdekesség, hogy az első huszonegy helyezett jobb időt ment, mint a hivatalos barberi pályacsúcs (1:09:8529).

Folytatás ma este 22:45-kor. A második edzés élőben követhető a racecontrol.indycar.com-on.

 

Honda Indy Grand Prix of Alabama 2013, 1. edzés, végeredmény

 

HIGPA.jpg

 

kép: IndyCar