St. Petersburg számokban


A rendkívül izgalmas és fordulatos St. Petersburg-i szezonnyitót követően az IndyCar hivatalos honlapján ismét előrukkolt eme blog szerzőjének kedvenc rovatával, melyben a  versenyhez köthető legérdekesebb rekordokat veszi górcső alá a számok tükrében.

1 – James Hinchcliffe IndyCar pályafutása első győzelmét szerezte meg St. Petersburgben.

 

2 – A Honda Grand Prix of St. Petersburg győztesei közül eddig két pilótának sikerült adott év végén a bajnoki címet is elhódítania: Dan Wheldonnak 2005-ben, majd Dario Franchittinek 2011-ben.

  – Az Andretti Autosport fennállása második St. Pete-i diadalát ünnepelhette múlt hétvégén. /Dan Wheldon – 2005, James Hinchcliffe – 2013/

(kiegészítés: a fenti statisztika kizárólag az IRL/IndyCar Series-re vonatkozik, azonban 2003-ban, a CART sorozatban Paul Tracynek szintén sikerült véghez vinnie ezt a bravúrt)

 

3 – A Mazda Road to Indy utánpótlás program két szériájának, a USF2000-nek és Pro Mazda Championshipnek tabelláját egyaránt két olyan versenyző vezeti, akik a szezon eddigi négy futamából hármat megnyertek, emellett pedig egy-egy dobogós hellyel büszkélkedhetnek. Scott Hargrove a sebringi USF2000 versenyen a második helyezést érte el, míg Matthew Brabham a Pro Mazda idei első fordulóján Austinban a harmadik helyen látta meg a kockás zászlót.

  

4 – A Schmidt Peterson Motorsports Jack Hawksworth révén zsinórban negyedik Indy Lights futamát nyerte St. Petersburgben. A korábbi győztesek: 2010- Jean-Karl Vernay, 2011 – Josef Newgarden, 2012 – Tristan Vautier.

  

7 – A Honda Grand Prix of St. Petersburg idei futamán hét különböző csapat képviseltette magát a legjobb tízben.

   – Eddig hét alkalommal fordult elő – szigorúan csak az IRL/IndyCart nézve -, hogy az a versenyző szerezte meg az adott év bajnoki címét, aki a szezonnyitón is diadalmaskodni tudott: Buzz Calkins (1996), Sam Hornish Jr. (2001, 2002), Scott Dixon (2003, 2008), Dan Wheldon (2005) és Dario Franchitti (2011).

  

8 – Az Indy Lights története során Jack Hawksworth lett a nyolcadik olyan versenyző, aki rögtön a debütáló futamán győzni tudott.

 

15 – Az IndyCar 2013-as szezonnyitó versenyén a legtöbbet, szám szerint tizenöt pozíciót Scott Dixonnak, valamint EJ Visonak sikerült javítani rajthelyéhez képest. A Chip Ganassi Racing versenyzője a huszadik helyről rajtolva végül ötödikként ért célba, míg az Andretti Autosport venezuelai pilótája huszonkettedikként vágott neki a távnak és hetedikként intették le.

 

30 – Helio Castroneves St. Petersburgben elért második helyével beállította AJ Foyt, Al Unser Jr. és Bobby Rahal rekordját, akik egyaránt harminc alkalommal látták meg a kockás zászlót másodikként karrierjük során.

 

197 – A Honda Grand Prix of St. Petersburg immár a százkilencvenhetedik zsinórban teljesített futama volt a KV Racing pilótájának, Tony Kanaan-nek. A rekordot továbbra is Jimmy Vasser tartja, aki kétszáztizenegy versenyt teljesített megszakítás nélkül.

 

 

 kép: IndyCar