Sato az élen a kvalifikáció előtt


Takuma Sato elsőségével ért véget a Honda Grand Prix of St. Petersburg harmadik edzése.

Az AJ Foyt Racing japán versenyzője 1:01:5293-as idővel bizonyult a leggyorsabbnak, több, mint két tizedet verve a Team Penske versenygépével köröző Will Powerre, akinek nevéhez egyébként a hétvége eddigi legjobb ideje fűződik (1:01:4467), melyet még a tegnapi második gyakorlás során ért el. A harmadik helyen az Andretti Autosport 27-es számú autóját vezető James Hinchcliffe végzett, míg negyedikként a KV Racinges Tony Kanaan zárt. A Dragon Racing színeiben versenyző kolumbiai Sebastian Saavedra eddigi legjobb körén mintegy hat tizedet javítva a tabella ötödik helyéről várhatja a kvalifikációt, mögötte nem kis meglepetésre az utcai pályákon nem igazán brillírozó Marco Andretti kötött ki, akinek szintén sikerült néhány tizedet lefaragnia a tegnapi napi leggyorsabb köréből. A 2012-es szezon bajnoka, Ryan Hunter-Reay a hetedik legjobb időt futotta, rajta kívül a top 10-be pedig még Dario Franchittinek, Josef Newgardennek és Simona de Silvestronak sikerült bejutnia. Érdekesség, hogy a legjobb tíz közé csak egy Penske és egy Ganassi autó tudta beverekedni magát, míg a motorháborút nézve a Chevrolet továbbra is nyerésre áll hiszen az élmezőnyben hét autójuk képviseltette magát, szemben a Honda három járgányával.

A tegnapi nappal ellentétben az időmérőt megelőző utolsó gyakorlás jóval akciódúsabbra sikeredett. Először a Dale Coyne Racinges Ana Beatriz és az SFHR-es Josef Newgarden összeakadása miatt lengették be a piros zászlót, majd néhány perccel később az Andretti Autosport pilótájának, EJ Visonak baleste miatt állt meg az edzés. A venezuelai fiatalember nagy erővel csapódott a falba, miután autójában eltört a jobb első felfüggesztés.

Szerencsére egyik incidens sem járt személyi sérüléssel, azonban Viso munkaeszköze csúnyán megrongálódott, így a szerelőknek alaposan össze kell kapni magukat, ha kvalifikációképes állapotba akarják hozni az 5-ös számú versenygépet. Meg nem erősített hírek szerint azonban nem sok esély van arra, hogy sikerrel járnak, így EJ valószínűleg csapattársa, James Hinchcliffe tartalékautójával fog nekivágni az időmérőnek.

Nem szorosan az edzéshez kapcsolódó hír, de egy mondat erejéig mindenképpen meg kell említeni, hogy a Hulman & Co. igazgatótanácsának tíz tagját, köztük Tony George-ot is újraválasztották, így tovább folytathatják ámokfutásukat.

A Honda Grand Prix of St. Petersburg magyar idő szerint ma, 19:05-kor folytatódik, méghozzá a kvalifikációval.

A 3. edzés végeredménye:

 

p3.png

 

 kép: IndyCar