Meglepetésekkel teli kvalifikáció St. Petersburgben


Sikeresen lezajlott az IndyCar 2013-as szezonjának első kvalifikációja, én pedig erre ismét elégedetten csettintettem egyet, hiszen a széria ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.


Kiszámíthatatlanság, érdekes erőviszonyok, óriási és nem annyira óriási meglepetések, ezek azok a szavak, amelyek a Honda Grand Prix of St. Petersburg időmérő edzését a leginkább jellemezték.

A rajtsorrendet eldöntő lebonyolítási rendszerben nem történt változás a tavalyi évhez képest. A mezőnyt ezúttal is két csoportra osztották, melyekből egyaránt az első legjobb hat helyezett jutott tovább a kvalifikáció harmadik etapjába, majd innen is a legjobb hat folytathatta a körözést, amikor már nem más volt a cél, mint a pole pozíciót.

Már az első csoport küzdelmei során is meglepő eredmények születettek. A legjobb eredménnyel a Team Penske versenyzője, a háromszoros Indianapolis 500 és egyszeres Dancing With The Stars győztes Helio Castroneves jutott tovább. A brazil közönségkedvenc 1:01:5127-es idővel repítette az élre autóját, őt huszonnégy századmásodpercnyi lemaradással a nap első hatalmas meglepetése, nevezetesen a Dragon Racing autóját vezető Sebastian Saavedra érte el. A kolumbiai fiú továbbjutására sokan valószínűleg egy lyukas garast sem tettek volna, még annak ellenére sem, hogy a délelőtti edzés során egészen az ötödik helyig tornászta fel magát, arra pedig végképp nem számított senki, hogy csapattársa, a jóval tapasztaltabb Sebastien Bourdais pedig galád módon már az időmérő első körében kihullik. A meglehetősen egyéni frizurájáról elhíresült Saavedrát az Andretti Autosport két pilótája, a kanadai James Hinchcliffe és a 2012-es bajnok Ryan Hunter-Reay követte. Az AA-sok teljesítménye már nem számított akkora szenzációnak, hiszen az eddigi három edzés során végig ott tudtak lenni az élmezőnyben, arra azonban nem nagyon számított senki, hogy az utcai pályákon eddig csetlő-botló Marco Andretti is továbbjut, méghozzá a hatodik helyen, alig több, mint két tizeddel lemaradva a Dreyer & Reinbold Racing pilótája, a spanyol Oriol Servia mögött, aki így az ötödik helyről várhatta a folytatást.

Véget ért a nap viszont a Dale Coyne Racing versenyzőjének, Justin Wilsonnak, az RLL Racinhez frissen igazolt Graham Rahalnak, a Barracuda Racing kanadai veteránjának, Alex Taglianinak, a Schmidt Peterson Racinges Simon Pagenaud-nak, a már említett Sebastien Bourdais-nak és búcsúzott még a saját csapatával induló Ed Carpenter is.


castro.jpg

Az első csoporthoz hasonlóan a másodikat is egy Team Penske autó nyerte, amin úgy istenigazából senki a világon nem lepődött meg. Will Power az ezt megelőző mindhárom edzésen bitang gyors volt, ráadásul joggal lehetne kinevezni őt St. Pete utcáinak kvalifikáció királyának, miután az elmúlt három évben zsinórban ő indulhatott a pole-ból. Az ausztrál fiatalember pluszban még a hétvége eddigi legjobb idejét is – ami egyébként szintén az ő nevéhez fűződött – átadta a múltnak, több, mint négy tizeddel megjavítva azt. Powert az AJ Foyt Racing alakulatának egy szem szamurája, Takuma Sato követte. A Floridában is óriási rajongótáborral rendelkező japán versenyző már pénteken is bizonyította, hogy nagyon ráérzett a pályára, ahogyan a KV Racing mindkét versenyzője is tanúbizonyságot tett arról, hogy érdemes velük kalkulálni. Tony Kanaan a harmadik helyet szerezte meg, míg a tavalyi Lotus szívását követően végre valódi versenyautó volánja mögött helyet foglaló, – ennek okán az egész hétvégén vadalma módjára vigyorgó – Simona de Silvestro negyedikként jutott tovább az időmérő második körébe. A svájci hölgy mögött a négyszeres IndyCar bajnok, háromszoros Indianapolis 500 győztes Dario Franchitti futott be, az utolsó, továbbjutást érő helyre pedig sokak őszinte döbbenetére az idei szezon egyetlen újonca, Tristan Vautier kormányozta be a Schmidt Peterson Racing versenygépét. Mehetett viszonyt zuhanyozni Franchitti mindkét Chip Ganassi Racinges csapattársa; Scott Dixon és Charlie Kimball, a Sarah Fisher Hartman Racing szolgálataiban álló Josef Newgarden, az Andretti Autosport/HVM Racing/Team Venezuela koprodukcióban induló EJ Viso, a Panther Racinges JR Hildebrand, valamint a Dale Coyne Racing is kezdhetett csomagolni, miután Justin Wilson mellett Ana Beatriz sem tudott beevickélni a legjobb hat közé.A kvalfikáció harmadik körében már körvonalazódni látszott, nem az a nap fő kérdése, hogy Will Power képes lesz-e zsinórban negyedszer is megszerezni a pole-t St. Pete-en, hanem az, hogy milyen idővel fogja ezt megtenni. A háromszoros IndyCar bajnoki ezüstérmes újabb egy tizedet faragott eddigi legjobb körén, s magabiztosan jutott tovább a mindent eldöntő harmadik fordulóba. Tovább brillírozott Takuma Sato is, aki kevesebb, mint egy tizednyi lemaradással végzett Power mögött, de így is csak alig huszonnyolc ezreddel tudta megelőzni a bombaformában lévő Simona de Silvestrót. Negyedik helyen Helio Castroneves végzett, rajta kívül még sikerrel vette az újabb akadályt és egyetlen Andretti Autosportos pilótaként jutott tovább James Hinchcliffe, míg az utolsó versenyző, aki kivívta a jogot, hogy harcba szállhasson a rajtelsőségért nem más lett, mint az élete első IndyCar futamára készülő Tristan Vautier. Búcsúzott viszont Marco Andretti, Ryan Hunter-Reay, Sebastian Saavedra, Dario Franchitti, Tony Kanaan és Oriol Servia.

simona.png

A nézőknek idejük sem volt felocsúdni a megdöbbenéstől, máris kezdetét vette a pole pozícióért való harc, immár csak a hat leggyorsabb autó részvételével.

Ahogyan az várható volt, Will Powert senki nem tudta megszorongatni és 1:01:2070-es körével ellentmondást nem tűrően szerezte meg gyors egymásutánban negyedik rajtelsőségét a meseszép St. Petersburgben, ami IndyCar pályafutásának harmincadik pole-ja is egyben. Mellőle az ötvenedik IndyCar futama elé néző Takuma Sato indulhat, míg harmadikként Simona de Silvestro indulhat a holnapi futamon. A KV Racing versenyzőnőjét James Hinchcliffe követi, míg ötödikként Helio Castroneves, hatodikként pedig Tristan Vautier indulhat.

A pole pozíciós pilótának járó trófeát az idei évtől kezdve a Verizon mobilszolgáltató szponzorálja, mely cég egyébként Will Power autójának főtámogatója is, így nem meglepő, hogy az ausztrál versenyző az időmérőt követően azon viccelődött, muszáj volt megnyernie a kvalifikációt, ellenkező esetben kirúgták volna.

Nem volt felhőtlenül boldog azonban Chip Ganassi, akinek egyik autója sem jutott be a legjobb hat közé. A szakember a felemás szereplésért a Hondát teszi felelőssé, hiszen pont a japánok – akik hosszú éveken voltak a széria kizárólagos motorszállítói – óbégattak korábban, mondván versenytársat akarnak erőforrás fronton, amit tavaly meg is kaptak a Chevrolet személyében (a Lotust most hagyjuk, ők ebben a témában nagyon nem kompetensek ugyanis), aminek az lett a vége, hogy 2012-ben nem csak a bajnoki címet bukták el, de még az olyannyira áhított gyártók versenyében is alulmaradtak a Chevyvel szemben. Ganassi egyenesen odáig ment, hogy megkérdőjelezte a Honda elkötelezettségét és munkamorálját, mondván mindenről beszélnek, csak arról nem, hogy nyerni akarnak.

A Honda Grand Prix of St. Petersburgre vasárnap, magyar idő szerint 17:40-kor kerül sor.

  

Honda Grand Prix of St. Petersburg 2013 – Rajtrács
 
RajtpozícióVersenyzőLegjobb időCsapatKvalifikációs kör
    
1Will Power1:01.2070Team PenskeFirestone Fast Six
2Takuma Sato1:01.5776AJ Foyt EnterprisesFirestone Fast Six
3Simona de Silvestro1:01.7670KV RacingFirestone Fast Six
4James Hinchcliffe1:01.8229Andretti AutosportFirestone Fast Six
5Helio Castroneves1:01.8991Team PenskeFirestone Fast Six
6Tristan Vautier1:02.0645Schmidt Peterson MotorsportsFirestone Fast Six
7Marco Andretti1:01.6883Andretti AutosportMásodik kör//Top 12
8Ryan Hunter-Reay1:01.7339Andretti AutosportMásodik kör//Top 12
9Sebastian Saavedra1:01.7944Dragon RacingMásodik kör//Top 12
10Dario Franchitti1:01.8150Chip Ganassi RacingMásodik kör//Top 12
11Tony Kanaan1:01.9139KV RacingMásodik kör//Top 12
12Oriol Servia1:02.1483Dreyer & Reinbold RacingMásodik kör//Top 12
13Justin Wilson1:02.1777Dale Coyne RacingElső kör/1-es csoport
14Charlie Kimball1:02.1198Chip Ganassi RacingElső kör/2-es csoport
15Graham Rahal1:02.2709Rahal Letterman Lanigan RacingElső kör/1-es csoport
16Josef Newgarden1:02.1592Sarah Fisher Hartman RacingElső kör/2-es csoport
17Alex Tagliani1:02.3328Barracuda RacingElső kör/1-es csoport
18James Jakes1:02.1658Rahal Letterman Lanigan RacingElső kör/2-es csoport
19Simon Pagenaud1:02.4736Schmidt Peterson MotorsportsElső kör/1-es csoport
20Scott Dixon1:02.1715Chip Ganassi RacingElső kör/2-es csoport
21Sebastien Bourdais1:02.6537Dragon RacingElső kör/1-es csoport
22EJ Viso1:02.1986Andretti AutosportElső kör/2-es csoport
23Ed Carpenter1:02.6634Ed Carpenter RacingElső kör/1-es csoport
24JR Hildebrand1:02.3179Panther RacingElső kör/2-es csoport
25Ana Beatriz1:03.2551Dale Coyne RacingElső kör/2-es csoport
 

 

 

képek: IndyCar, Marshall PruettEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy