Meglepetésekkel teli kvalifikáció St. Petersburgben

Meglepetésekkel teli kvalifikáció St. Petersburgben

Sikeresen lezajlott az IndyCar 2013-as szezonjának első kvalifikációja, én pedig erre ismét elégedetten csettintettem egyet, hiszen a széria ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.


Kiszámíthatatlanság, érdekes erőviszonyok, óriási és nem annyira óriási meglepetések, ezek azok a szavak, amelyek a Honda Grand Prix of St. Petersburg időmérő edzését a leginkább jellemezték.

A rajtsorrendet eldöntő lebonyolítási rendszerben nem történt változás a tavalyi évhez képest. A mezőnyt ezúttal is két csoportra osztották, melyekből egyaránt az első legjobb hat helyezett jutott tovább a kvalifikáció harmadik etapjába, majd innen is a legjobb hat folytathatta a körözést, amikor már nem más volt a cél, mint a pole pozíciót.

Már az első csoport küzdelmei során is meglepő eredmények születettek. A legjobb eredménnyel a Team Penske versenyzője, a háromszoros Indianapolis 500 és egyszeres Dancing With The Stars győztes Helio Castroneves jutott tovább. A brazil közönségkedvenc 1:01:5127-es idővel repítette az élre autóját, őt huszonnégy századmásodpercnyi lemaradással a nap első hatalmas meglepetése, nevezetesen a Dragon Racing autóját vezető Sebastian Saavedra érte el. A kolumbiai fiú továbbjutására sokan valószínűleg egy lyukas garast sem tettek volna, még annak ellenére sem, hogy a délelőtti edzés során egészen az ötödik helyig tornászta fel magát, arra pedig végképp nem számított senki, hogy csapattársa, a jóval tapasztaltabb Sebastien Bourdais pedig galád módon már az időmérő első körében kihullik. A meglehetősen egyéni frizurájáról elhíresült Saavedrát az Andretti Autosport két pilótája, a kanadai James Hinchcliffe és a 2012-es bajnok Ryan Hunter-Reay követte. Az AA-sok teljesítménye már nem számított akkora szenzációnak, hiszen az eddigi három edzés során végig ott tudtak lenni az élmezőnyben, arra azonban nem nagyon számított senki, hogy az utcai pályákon eddig csetlő-botló Marco Andretti is továbbjut, méghozzá a hatodik helyen, alig több, mint két tizeddel lemaradva a Dreyer & Reinbold Racing pilótája, a spanyol Oriol Servia mögött, aki így az ötödik helyről várhatta a folytatást.

Véget ért a nap viszont a Dale Coyne Racing versenyzőjének, Justin Wilsonnak, az RLL Racinhez frissen igazolt Graham Rahalnak, a Barracuda Racing kanadai veteránjának, Alex Taglianinak, a Schmidt Peterson Racinges Simon Pagenaud-nak, a már említett Sebastien Bourdais-nak és búcsúzott még a saját csapatával induló Ed Carpenter is.


castro.jpg

Az első csoporthoz hasonlóan a másodikat is egy Team Penske autó nyerte, amin úgy istenigazából senki a világon nem lepődött meg. Will Power az ezt megelőző mindhárom edzésen bitang gyors volt, ráadásul joggal lehetne kinevezni őt St. Pete utcáinak kvalifikáció királyának, miután az elmúlt három évben zsinórban ő indulhatott a pole-ból. Az ausztrál fiatalember pluszban még a hétvége eddigi legjobb idejét is – ami egyébként szintén az ő nevéhez fűződött – átadta a múltnak, több, mint négy tizeddel megjavítva azt. Powert az AJ Foyt Racing alakulatának egy szem szamurája, Takuma Sato követte. A Floridában is óriási rajongótáborral rendelkező japán versenyző már pénteken is bizonyította, hogy nagyon ráérzett a pályára, ahogyan a KV Racing mindkét versenyzője is tanúbizonyságot tett arról, hogy érdemes velük kalkulálni. Tony Kanaan a harmadik helyet szerezte meg, míg a tavalyi Lotus szívását követően végre valódi versenyautó volánja mögött helyet foglaló, – ennek okán az egész hétvégén vadalma módjára vigyorgó – Simona de Silvestro negyedikként jutott tovább az időmérő második körébe. A svájci hölgy mögött a négyszeres IndyCar bajnok, háromszoros Indianapolis 500 győztes Dario Franchitti futott be, az utolsó, továbbjutást érő helyre pedig sokak őszinte döbbenetére az idei szezon egyetlen újonca, Tristan Vautier kormányozta be a Schmidt Peterson Racing versenygépét. Mehetett viszonyt zuhanyozni Franchitti mindkét Chip Ganassi Racinges csapattársa; Scott Dixon és Charlie Kimball, a Sarah Fisher Hartman Racing szolgálataiban álló Josef Newgarden, az Andretti Autosport/HVM Racing/Team Venezuela koprodukcióban induló EJ Viso, a Panther Racinges JR Hildebrand, valamint a Dale Coyne Racing is kezdhetett csomagolni, miután Justin Wilson mellett Ana Beatriz sem tudott beevickélni a legjobb hat közé.

A kvalfikáció harmadik körében már körvonalazódni látszott, nem az a nap fő kérdése, hogy Will Power képes lesz-e zsinórban negyedszer is megszerezni a pole-t St. Pete-en, hanem az, hogy milyen idővel fogja ezt megtenni. A háromszoros IndyCar bajnoki ezüstérmes újabb egy tizedet faragott eddigi legjobb körén, s magabiztosan jutott tovább a mindent eldöntő harmadik fordulóba. Tovább brillírozott Takuma Sato is, aki kevesebb, mint egy tizednyi lemaradással végzett Power mögött, de így is csak alig huszonnyolc ezreddel tudta megelőzni a bombaformában lévő Simona de Silvestrót. Negyedik helyen Helio Castroneves végzett, rajta kívül még sikerrel vette az újabb akadályt és egyetlen Andretti Autosportos pilótaként jutott tovább James Hinchcliffe, míg az utolsó versenyző, aki kivívta a jogot, hogy harcba szállhasson a rajtelsőségért nem más lett, mint az élete első IndyCar futamára készülő Tristan Vautier. Búcsúzott viszont Marco Andretti, Ryan Hunter-Reay, Sebastian Saavedra, Dario Franchitti, Tony Kanaan és Oriol Servia.

simona.png

A nézőknek idejük sem volt felocsúdni a megdöbbenéstől, máris kezdetét vette a pole pozícióért való harc, immár csak a hat leggyorsabb autó részvételével.

Ahogyan az várható volt, Will Powert senki nem tudta megszorongatni és 1:01:2070-es körével ellentmondást nem tűrően szerezte meg gyors egymásutánban negyedik rajtelsőségét a meseszép St. Petersburgben, ami IndyCar pályafutásának harmincadik pole-ja is egyben. Mellőle az ötvenedik IndyCar futama elé néző Takuma Sato indulhat, míg harmadikként Simona de Silvestro indulhat a holnapi futamon. A KV Racing versenyzőnőjét James Hinchcliffe követi, míg ötödikként Helio Castroneves, hatodikként pedig Tristan Vautier indulhat.

A pole pozíciós pilótának járó trófeát az idei évtől kezdve a Verizon mobilszolgáltató szponzorálja, mely cég egyébként Will Power autójának főtámogatója is, így nem meglepő, hogy az ausztrál versenyző az időmérőt követően azon viccelődött, muszáj volt megnyernie a kvalifikációt, ellenkező esetben kirúgták volna.

Nem volt felhőtlenül boldog azonban Chip Ganassi, akinek egyik autója sem jutott be a legjobb hat közé. A szakember a felemás szereplésért a Hondát teszi felelőssé, hiszen pont a japánok – akik hosszú éveken voltak a széria kizárólagos motorszállítói – óbégattak korábban, mondván versenytársat akarnak erőforrás fronton, amit tavaly meg is kaptak a Chevrolet személyében (a Lotust most hagyjuk, ők ebben a témában nagyon nem kompetensek ugyanis), aminek az lett a vége, hogy 2012-ben nem csak a bajnoki címet bukták el, de még az olyannyira áhított gyártók versenyében is alulmaradtak a Chevyvel szemben. Ganassi egyenesen odáig ment, hogy megkérdőjelezte a Honda elkötelezettségét és munkamorálját, mondván mindenről beszélnek, csak arról nem, hogy nyerni akarnak.

A Honda Grand Prix of St. Petersburgre vasárnap, magyar idő szerint 17:40-kor kerül sor.

 

 

Honda Grand Prix of St. Petersburg 2013 – Rajtrács
 
Rajtpozíció Versenyző Legjobb idő Csapat Kvalifikációs kör
       
1 Will Power 1:01.2070 Team Penske Firestone Fast Six
2 Takuma Sato 1:01.5776 AJ Foyt Enterprises Firestone Fast Six
3 Simona de Silvestro 1:01.7670 KV Racing Firestone Fast Six
4 James Hinchcliffe 1:01.8229 Andretti Autosport Firestone Fast Six
5 Helio Castroneves 1:01.8991 Team Penske Firestone Fast Six
6 Tristan Vautier 1:02.0645 Schmidt Peterson Motorsports Firestone Fast Six
7 Marco Andretti 1:01.6883 Andretti Autosport Második kör//Top 12
8 Ryan Hunter-Reay 1:01.7339 Andretti Autosport Második kör//Top 12
9 Sebastian Saavedra 1:01.7944 Dragon Racing Második kör//Top 12
10 Dario Franchitti 1:01.8150 Chip Ganassi Racing Második kör//Top 12
11 Tony Kanaan 1:01.9139 KV Racing Második kör//Top 12
12 Oriol Servia 1:02.1483 Dreyer & Reinbold Racing Második kör//Top 12
13 Justin Wilson 1:02.1777 Dale Coyne Racing Első kör/1-es csoport
14 Charlie Kimball 1:02.1198 Chip Ganassi Racing Első kör/2-es csoport
15 Graham Rahal 1:02.2709 Rahal Letterman Lanigan Racing Első kör/1-es csoport
16 Josef Newgarden 1:02.1592 Sarah Fisher Hartman Racing Első kör/2-es csoport
17 Alex Tagliani 1:02.3328 Barracuda Racing Első kör/1-es csoport
18 James Jakes 1:02.1658 Rahal Letterman Lanigan Racing Első kör/2-es csoport
19 Simon Pagenaud 1:02.4736 Schmidt Peterson Motorsports Első kör/1-es csoport
20 Scott Dixon 1:02.1715 Chip Ganassi Racing Első kör/2-es csoport
21 Sebastien Bourdais 1:02.6537 Dragon Racing Első kör/1-es csoport
22 EJ Viso 1:02.1986 Andretti Autosport Első kör/2-es csoport
23 Ed Carpenter 1:02.6634 Ed Carpenter Racing Első kör/1-es csoport
24 JR Hildebrand 1:02.3179 Panther Racing Első kör/2-es csoport
25 Ana Beatriz 1:03.2551 Dale Coyne Racing Első kör/2-es csoport
 

 

 

képek: IndyCar, Marshall Pruett