Hunter-Reay ott folytatja, ahol abbahagyta


A 2012-es esztendő bajnokának, az idén is az Andretti Autosport színeiben versenyző Ryan Hunter-Reay-nek elsőségével ért véget a 2013-as IndyCar első edzése a floridai St. Petersburgben.

Az amerikai pilóta 1:02:4534-es idejével bizonyult a gyakorlás legjobbjának, kereken egy ezredet verve csapattársára, James Hinchcliffe-re. Harmadik helyen kilenvenkét százados lemaradással a tavaszi, barberi tesztsorozaton a komplett mezőnyt nagyon csúnyán elverő Will Power végzett a Team Penske autójának volánja mögött, míg a tavalyi St. Pete-i győztes Helio Castroneves egyelőre a tizenegyedik helyről várhatja a folytatást.

Alig három századmásodperc választotta el az Andretti Autosportot attól, hogy tökéletes uralom alá vonják a legjobb hármat, miután ennyivel maradt csak le a venezuelai EJ Viso az ausztrál Power mögött. A bajnokcsapat negyedik pilótája és szó szerinti családtagja, nevezetesen Marco Andretti, úgy fest, továbbra is az alakulat leggyengébb utcai/épített pályás alkalmazottja marad, miután csak a tizedik helyig tudott felkapaszkodni. Ebből azonban messzemenő következtetéseket még nem szabad levonni, hiszen a világ motorsportjának egyik leghíresebb családnevét viselő, 26 éves fiatalember a holtszezon folytán szentül fogadkozott és esküdözött a Bibliára, valamint a Playboy összes különkiadására, hogy márpedig ő igenis megtanul technikás pályán vezetni, ha a fene Paris Hiltont eszik, akkor is. Természetesen senki nem várja el tőle, hogy egyből Will Power-i szintekre emelje tudását, ami az utcai pályákat illeti, mindenesetre az USAracing blog kiemelt figyelemmel fogja vizslatni Andretti 3.0 munkásságát az összes, nem ovál jellegű aszfaltcsíkon.

satofans.jpg

Jól muzsikálnak a KV Racing autói is, a gárda veterán pilótája, Tony Kanaan az ötödik pozíciót kaparintotta meg, míg újdonsült csapattársát, a tavalyi évi Lotusos fiaskót követően végre valódi versenyautót kapó Simona de Silvestrot hetedikként intették le a 45 perces edzés végén. A két KV gép közé, a hatodik helyre a négyszeres bajnok, háromszoros Indianapolis 500 győztes Dario Franchitti ékelődött be, míg a Chip Ganassi Racing másik két autója a tizennegyedik és a tizenötödik helyet szerezték meg Scott Dixon – Charlie Kimball sorrendben. Sikerült bejutni a legjobb tízbe a Sarah Fisher Hartman Racing minden kétséget kizáróan iszonyat tehetséges, ámbár tavaly számos alkalommal ritka hülye Josef Newgardenének, aki nyolcadik lett. A folyton vigyorgó szőke fiút a Dragon Racing pilótája, Sebastien Bourdais követte a kilencedik helyen, tizedikként pedig a már említett Marco Andretti fejezte be a nap első gyakorlását. Érdemes még szót ejteni az idei mezőny egyetlen teljes szezonos újoncáról, a francia Tristan Vautier-ről, aki 2012-ben nyerni tudott St. Pete utcáin, igaz még az Indy Lights-ban, idén pedig, immár a nagyok között a tizenharmadik pozícióban végzett élete első IndyCar versenyhétvégéjének első felvonásában.

A háromnegyed órás edzés során semmi látványos dolog nem történt, ugyanakkor azt sem lehet mondani, hogy a pilóták finomkodtak volna a hat hónapnyi holtszezont követően, hiszen máris gyorsabb köröket futottak, mint az éles körülmények között, versenyszituációban elért körrekord.

A második edzésre magyar idő szerint 19:40 perctől kerül sor, ami élőben követhető lesz a racecontrol.indycar.com-on.

p1.jpg

 

 

 képek: IndyCar