Új értelmet nyer a badass kifejezés


Miközben a fél univerzum még mindig Danica Patrick pole pozíciójával van elfoglalva, NASCAR berkeken belül egy másik hölgy is komoly figyelmet vívott ki magának.

A 31 éves Christmas Abbott erős, mint a szikla, bárki seggét képes szétrúgni, emellett pedig szép arcú, akárcsak egy modell. Azonban a már említett Patrick-kel ellentétben ő nem a volán mögött rója majd a mérföldeket, hanem a pit lane-en fog segédkezni, ami azért nagy szó, mert egy NASCAR autó szervizelése a versenyek alatt még a férfiaktól is komoly fizikális felkészültséget kíván meg, elég csak arra gondolni, hogy közel 32 kilogrammos kerekekkel kell lótni-futni, versenyben az értékes tizedmásodpercekkel.

Christmasnek (igen, tényleg így hívják, akárcsak Denise Richards karakterét A világ nem elég című James Bond remekműben) viszont mindez meg se kottyan, lazán megmozgat akár több, mint 120 kilogrammot is, ami annak fényében nem is csoda, hogy a harcművészetek és a lövészet mellett a súlyemelés is a kedvenc sportjai közé tartozik.

Mindebből világosan kitűnik, hogy Abbott kisasszony nem az a gyenge virágszál. Megjárta Irakot, saját fitneszterme van, edzősködik, odáig van a tetoválásokért, muszklijait elnézve pedig borítékolható, hogy egy utcai harcban nem ő húzná a rövidebbet.

Keménységében közrejátszik az az autóbaleset, melynek következtében nővére olyan súlyosan megsérült, hogy mindent elölről kellett kezdenie, a beszédtanulástól kezdve a járásig. A vallásos szellemben nevelt Christmas tizenhárom éves volt ekkor és alapjaiban véve csalódott az egész életben, beleértve Istent is. Inni és drogozni kezdett, de szerencsére még időben felismerte, hogy ha ezen az úton halad tovább, akkor nem csak saját magát teszi tönkre, de a sérüléseiből emberfeletti erővel felépült és időközben családot alapított testvérének is fájdalmat okoz. Huszonegy évesen úgy döntött, követi katonai szolgálatot teljesítő édesanyját Irakba, ahol a támaszpont mosodájában kezdett dolgozni heti hétszer tizenkét órán keresztül. A mindennapi életveszély közepette átrendeződött az értékrendje, és hamarosan rátalált arra, ami végül a szenvedélyévé vált. A korábban nem éppen sportos lány a folyton gyakorlatozó katonákat figyelve kedvet kapott a mozgáshoz, s hamarosan azt vette észre, hogy együtt edz az amerikai hadsereg legkeményebb tagjaival. És élvezi.

2007-ben hazatért az Egyesült Államokba és megnyitotta saját fitnesztermét, melyben a tengerészgyalogosok kiképzésén, valamint több sportág egyvelegén alapuló, CrossFit nevű edzésprogramot kezdte oktatni.

 

Mindeközben Ted Bullard, a Turner Motorsports egyik vezetője azon filozofált, hogy miért nincs egy darab nő sem a NASCAR csapatok szerelőgárdájában. Úgy döntött, ő csak azért is keres egyet, s végül hosszas kutakodás után rátalált Christmas egyik CrossFit videójára,a látottak pedig lenyűgözték, ahogyan a hölgy keresztneve is. Az egyből kiderült, hogy a nehéz gumiabroncsok mozgatása nem lesz kihívás Abbott számára, hiszen a CrossFit módszer hívei előszeretettel emelgetnek traktorkereket erősítés gyanánt. A kérdés az ügyességen volt, vagyis, hogy vajon mennyi idő alatt lenne képes végrehajtani egy komplett kerékcserét. A pitben dolgozó profik átlag 1,3 másodperc alatt végeznek, Christmas elsőre 1,7 másodperc alatt teljesítette a feladatot. Bullard le volt nyűgözve, ugyanakkor tisztességesnek tartotta, hogy elmondja a szőke terminátornak, mire számíthat, ha aláír a NASCAR-ba. Nem lesz részese a fényűzésnek és csillogásnak, nem fog sokat keresni, az a versenyzők kiváltsága, ellenben egy apró hiba és páros lábbal rúgják ki. A munka teljes embert kíván, maximális koncentrációval, miközben azt is mérlegelnie kell, hogy akár hosszú hónapokig nélkülöznie kell a családját, beleértve a vőlegényét is.

Christmas – aki mára egyáltalán nem iszik alkoholt, bulik alkalmával is a tonik citromkarikával jelenti számára a csúcspontot – mindezek ellenére igent mondott a felkérésre. Az eredeti tervek szerint a NASCAR harmadosztályában, a Camping World Truck Series-ben versenyző Jennifer Jo Cobb pitcsapatát erősítette volna, a Michael Waltrip Racing azonban közbeszólt, és szerződést ajánlott neki, méghozzá a királykategóriában, a Sprint Cupban. Teljes szezonra. Bemutatkozására pedig már a Daytona 500-on sor kerül, méghozzá Clint Bowyer szerelőcsapatában.

Ted Bullard továbbra is mentoráltjaként tekint Christmasre, akit úgy néz ki, a showbusiness is felfedez magának. Tervbe van véve ugyanis egy reality show, amely a hölgy hétköznapjait mutatná be. Ha befut – márpedig miért ne futna be, az amerikaiak imádják a különleges valóság show-kat – Abbott kisasszonyból még Danicánál is nagyobb sztár lehet, miközben a NASCAR pedig szépen lassan emancipálódik. Egy dolog azonban biztos, Christmas nem lesz kirakatbaba és PR játékszer.

Ő a kemény munkában hisz, abban, hogy mindenért meg kell dolgozni, mert csak úgy értékelhető a siker, ha azért tesznek is. Ez teszi annyira öntudatossá.