Bréking bombanyúz


Már régóta rebesgetik a madarak, de csak most vált hivatalossá hogy az IndyCar 2012-es bajnokcsapatának, az Andretti Autosportnak negyedik autójába a venezuelai EJ Viso lett a befutó.

A huszonhét éves versenyző így immár a hatodik szezonját fogja megkezdeni a szériában, azonban korántsem hihetetlen tehetsége, sokkal inkább jelentős anyagi háttere révén kapott ismét lehetőséget. Az autótöréseiről és más pilóták versenyének idő előtti befejezésében vállalt hatékony közreműködéséről elhíresült fiatalember a HVM Racingnél kezdte pályafutását az amerikai open-wheel versenyzés csúcsát képező sorozatban, majd két szezont követően 2010-ben a KV Racinghez szerződött. Ebben az évben érte el eddigi legjobb IndyCar eredményét, ami egy harmadik hely volt Iowában. A 2012-es szezont követően jelentős átalakuláson esett át addigi csapata, melynek csak Tony Kanaan maradt a gárdánál, míg Viso és Rubens Barrichello távozni kényszerült. A veterán brazil volt Forma-1-es versenyző szponzorációs problémák miatt nem talált magának másik csapatot az IndyCarban, így hazája stock-car bajnokságába igazolt, míg Viso úgy tervezte, hogy saját csapatot indít. A Team Viso, mely az eredeti tervek szerint egy full venezuelai alakulat képében valósult volna meg, egyelőre továbbra is teoretikus síkon szerepel, miután a Bryan Herta csapatával való nagy összeborulás is kútba esett.

EJ barátunk azonban nem adta fel, tökösebb csávó ő annál, mint hogy a tévé előtt ülve nézze a versenyeket (pedig de sok kollégája örülne ennek, még annak ellenére is, hogy az elmúlt években már jóval kevesebb ámokfutás fűződik a nevéhez), és elkezdett házalni a csapatoknál, miközben büszkén és rendkívül meggyőzően lobogtatta sok nullát tartalmazó számlakivonatát. Ítt jöttek a képbe Andrettiék, akik leszerződtették emberünket, indulását pedig a HVM-mel közös koprodukcióban, egy úgynevezett szatelit csapat formájában valósítják meg. Innen pedig egy újabb jó hírhez jutottunk el, mégpedig ahhoz, hogy Keith Wiggins csapata valamilyen formában már biztosan ott lesz az IndyCar 2013-as mezőnyében, holott még egy hónappal ezelőtt is arról szóltak a hírek, hogy a HVM nagy valószínűség szerint semmilyen szerephez nem fog jutni idén.

al.jpg

A mai nap másik nagy durranása az ördöghöz magához kötődik, ahhoz az emberhez, akit mélyen tisztelek és akitől egyúttal a hideg is kiráz, név szerint Roger Penske-hez. A legendás üzletember ugyanis tesztlehetőséget biztosít annak az AJ Allmendingernek, akit nem is olyan régen rúgott ki saját NASCAR csapatából. Ahogyan már ezen a blogon is szóba került, az amerikai versenyző 2006-ban hagyta ott a lassú agóniájában senyvedő ChampCart, hogy a nagyobb presztizsű és ezáltal nagyságrendekkel jobban fizető NASCAR mezőnyéhez csatlakozzon. Idővel kiderült, hogy a stock-carban korántsem fog olyan kimagasló eredményeket elérni, mint a nyitott karsszériás autók világában. A Sprint Cupban eltöltött hat éve alatt 173 versenyen vett részt, ebből mindössze csak öt alkalommal sikerült a legjobb öt között végeznie. Tavaly június végén pedig beütött a krach, egy rutin dopping vizsgálat ugyanis amfetamint mutatott ki Allmendinger vérében, amit a későbbi B-teszt is megerősített. Ennek következtében azonnal felfüggesztették a versenyzői liszenszét és annak érdekében, hogy a jövőben ismét versenyautóba ülhessen, részt kellett vennie a NASCAR Road to Recovery programjában. Ezt meg is tette, az engedélyét is visszakapta, azonban annak ellenére, hogy a Phoenix Racing révén a Sprint Cup utolsó hat állomásán elindulhatott, a jövője továbbra is ingatag lábakon állt. Az IndyCar rajongói körében a drogbotrány kirobbanása óta állandó téma lett Allmendinger esetleges visszatérése az open-wheel versenyzés világába, az pedig külön érdekes, hogy a szurkolók hozzávetőlegesen mindössze 5-10%-a mondta azt, nem biztos, hogy jót tenne a széria megítélésének, ha egy priuszos versenyző igazolna át, legyen az akármennyire tehetséges is. Egyvalaki azonban határozottan másként gondolkodik, méghozzá az, aki a pozitív tesztet követően heteken belül kirúgta AJ-t a NASCAR csapatából, most pedig IndyCar alakulatához hívja tesztelni Sebringre, február 18-19-én: Roger Penske, az ördögi géniusz. Én pedig meghajlok az óhaja előtt, annak ellenére, hogy magam is azt a bizonyos 5-10%-ot erősítem. Egy második esélyt mindenki megérdemel, ez a teszt pedig arra is jó lesz, hogy eldőljön mit is akar Allmendinger valójában. Ha ezen lehetőség ellenére is egy esetleges NASCAR szerződés mellett dönt, akkor legalább végérvényesen elhallgatnak azok a hangok, melyek a legkisebb szalmaszálba kapaszkodva is az IndyCarba próbálják betuszakolni AJ-t, ha pedig ő maga dönt úgy, hogy visszatér korábbi sikerei helyszínére akkor sok sikert kívánok neki. Roger Penske szerint tanult a hibájából, én pedig ismét fejet hajtok előtte, hiszen mint már mondtam: ő az az ember, akitől minden tiszteletem ellenére kiráz a hideg.

 

 

 

 

képek: indycar.com, indystar