NASCAR bajnok kicsit másként


Lesütött szemekkel bevallom, hogy ég a képemről a bőr, amiért mindezidáig elmulasztottam szót ejteni a NASCAR Sprint Cup frissen megkoronázott bajnokáról, a huszonnyolc éves Brad Keselowskiról, aki egy feledhetetlen bajnoki hajrában, hatalmas izgalmak közepette hódította el az áhított trófeát az ötszörös bajnok Jimmie Johnson orra elől.

A homestead-i szezonzáró során hol az egyik, hol a másik versenyző érezhette magát közelebb a bajnoki címhez, s a futam utolsó harmadában egy pillanatra nagyon úgy festett, hogy Johnson hatodik alkalommal is behúzza a szezont, amikor ellenfele autójából kifogyott az üzemanyag, és bár szerencsére még ki tudott gurulni a pitbe, de jelentősen visszaesett a versenyben. Ekkor már szinte mindenki keresztet vetett a fiatal trónkövetelő végső sikerére, azonban az élet nem várt fordulatot vett, amikor Johnson kiállásánál az egyik csapattag hatalmas hibát vétett. A tapasztalt szerelő nem megfelelően rögzítette az egyik kereket, ami miatt a 48-as számú autónak egy körrel később vissza kellett térnie a pitbe, s mire ismét a pályára ért már körhátrányban volt. Persze a NASCAR-ban még ilyen helyzetben sem lehet egyértelműen esélytelennek mondani valakit, különösen, ha az illetőt Jimmie Johnsonnak hívják, azonban azon a vasárnapi estén úgy tűnt, még az égiek sem akarják, hogy ismét nála kössön ki a Cup trófea, néhány körrel később ugyanis egyszerre lassulni kezdett az autója és ismét a pitbe kényszerült, ez pedig egyet jelentett a versenyének – valamint egyúttal a 2012-es bajnoki címért való harcának – a végével.

Brad Keselowski személyében pedig vadonatúj bajnoka lett a sorozatnak, aki amellett, hogy pokoli jól vezet még olyan egyedülálló egyéniséggel is rendelkezik, amilyenre a NASCAR-nak igazán szüksége van. Neve azok számára is ismerős lehet, akik nem követik a szériát, hiszen az idei Daytona 500-on, Juan Montoya szintén legendássá vált balesetét követően (a korábbi Indianapolis 500 győztes kolumbiai a pályát szárító autóval ütközött, amiből látványos tűz kerekedett), még a pályán, a volán mögött készített, és ott helyben a Twitterre feltöltött fotójáról minden létező médium megemlékezett az év elején, amit persze sokan nem vettek jó néven (különösen az európai, NASCAR-t csak hírből (sem) ismerő „szakértők”), Keselowskinak népszerűségén viszont hatalmasat lendített a kis akció: követőinek száma pár óra alatt a sokszorosára nőtt, júniusban pedig a Twitter őt kérte fel, hogy szerepeljen első televíziós reklámfilmjükben. 

A Michigan államból származó fiatalemberről mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy egyoldalú lenne. Van az egyik Brad Keselowski, aki ha lehetősége nyílna rá, akkor szívesen vacsorázna együtt Thomas Edisonnal, Abraham Lincolnnal, vagy éppen John F. Kennedyvel, önmagát pedig a „kíváncsi” szóval jellemzi, és van a másik Brad Keselowski, aki enyhén szólva is illuminált állapotban ad élő interjút milliók szeme láttára, miután éppen hogy csak megnyerte az Egyesült Államok legnépszerűbb bajnokságát. De ezért akkor senki nem neheztelt rá.

A szezon folyamán rajongótábora egyre csak gyarapodott, számos magazin címlapjáról köszönt vissza eközben pedig csak úgy mellékesen szerzett tizenhárom top 5, ezekkel együtt huszonhárom top 10-es helyezést és öt győzelmet, a végelszámolásnál pedig őrá hullhatott a konfetti a Victory Lane-en. Nyugodtan kijelenthető, hogy Brad Keselowski megtette az első lépéseket a halhatatlanság felé.

 

Az alábbiakban egy meglehetősen rendhagyó interjút szeretnék megosztani, melyet egy las vegasi lap újságírója készített az újdonsült bajnokkal. Szándékosan nem olyan interjút fordítottam, amelyben a szokványos, végletekig ismert kérdésekre ad választ – mint például „Hogy érezted magad, amikor megnyerted a bajnokságot” és társai- , hanem egy olyat, amelyből tisztább képet kaphatunk Brad Keselowski-ról, mint emberről is.

 
rsz_18.jpg

   

Kérdés: Keselowski. Szép név. Milyen eredetű, ír?

Brad Keselowski: (nevet) Japán!

     

K: Hétfő este tíz óra tizenhét perckor 391.840 követőd volt a Twitteren. Ha lehetne 391.840 darabod valamiből – bármiből, kivéve a dollárt és a győzelmek számát – mi lenne az?

BK: Inkább más irányba vinném a témát. Itt van egy dolog a követőkről: Jézusnak tizenkét követője volt, Hitlernek milliók. Nagyon egyszerű. Nem az számít, hogy hány követőd van.

    

K: Idézted már Winston Churchillt, és azt is mondtad, hogy A nagy Gratsby a legjobb könyv, amit valaha olvastál, valamint azon a napon, amikor megnyerted a bajnokságot csapatfőnöködet, Roger Penske-t pedig sztoikusként (minden körülmények között nyugodt, a legnagyobb megpróbáltatásokat is fegyelmezetten viselő) jellemezted. Mit gondolsz, a mezőny negyvenhárom versenyzője közül ki használhatja még a „sztoikus” szót egy mondatban?

BK: Talán kettő? Én, és bárki más, aki ezt olvassa.

     

K: Tim Flock NASCAR legenda egyszer egy majommal az autóban vezetett. Te mikor fogsz majmokat tenni a cockpitbe?

BK: Hallottam már ezt a történetet. Élő majom volt? (riporter: igen). Látnom kell erről képeket, hogy elhiggyem! (riporter: keress rá a Google-ben, úgy mint „Jocko Flocko”). Ez azok közül a pókmajmok (a híres fákon ugráló, vicces arcú jószágok) közül való volt? Ne már… (riporter: de már). Mit gondolt a srác: „Versenyezni fogok ma, és egy majmot is teszek az autóba”?

   

K: Én csak felteszem a kérdéseket. Szóval, mi a véleményed a majmokról a pilótafülkében?

V: Már így is sok majom van a pályán.

    

K: Rengeteg srác, aki Sprint Cup bajnoki címet nyer, azzal ünnepel, hogy vesz egy Ferrarit, vagy egy klasszikus amerikai autót. De mi a helyzet azzal, hogy úgy hallottam, te egy tankot akarsz venni magadnak?

BK: Igen. Ez így van. Vezetni akarom amíg meg nem unom, vagy össze nem töröm. Azután le akarok vele parkolni a kocsifelhajtómon. Szerintem nagyon király lenne, ha egy tank parkolna a garázsbehajtón, rajta az ágyúval, ami célba venné azokat az embereket, akiknek nem kellene ott lenniük. Muszáj választanom egyet, valami amerikait. Van egy hely, melynek neve Tanks to Go /amerikai cég, amely tankokat és alkatrészeket árul magánszemélyeknek, valamint kölcsönbe pl. filmforgatásokra/(riporter: van egy olyan hely, melynek neve Tanks to Go? Látni akarok egy képet!)

     

K: Army vs. Navy. Yankees vs. Red Sox. Ali vs. Frazier. Michigan vs. Ohio State. Tiger vs. Phil. Csak néhány a sportvilág legnagyobb riválisai közül. Hogyan passzolna a Keselowski vs. Edwards (Carl) ebbe a csoportba?

BK: Azt gondoltam Johnsont (Jimmie) fogod mondani. Ezután azt hittem, hogy Hamlint (Denny). Hogyan válasszak csak egyet?     

rsz_14.jpg 

K: Láttalak a Letterman showban, amikor a Top 10-es listát ismertetted. (David Letterman show-jában visszatérő blokk, amelyben hírességek olvasnak fel vicces top 10-es listákat valamilyen aktualitás kapcsán) Mindig is kíváncsi voltam arra, hogy Dave mit mond a vendégének, amikor a reklámblokk előtt megragadja a könyökét és odahajol hozzá.

BK: Csak annyit mondott „Hello”. Nagyon, nagyon röviden. De ő sokkal viccesebb személyesen, mint amilyen a tévében.

     

 

K: Tavaly, amikor megkérdeztem tőled a vörös szőnyegen, hogy miért nem hoztál magaddal női kísérőt azt mondtad: „Te sem viszel homokot a tengerpartra”. Idén hozol „homokot”?

BK: (nagyon nevet) Nem. Szerencsére.

    K: Van kedvenc filmed a stock car világából? Ha a Sprint Cup bajnokság Cole Trickle (Mint a villám), Brewster Baker (Six Pack), Stroker Ace (Stroker Ace) vagy Ricky Bobby (Taplógáz) között dőlne el, ki nyerne?

BK: Ez könnyű. Cole Trickle. Tom Cruise mindenben a legjobb. Legjobb bármixer, legjobb autóversenyző, legjobb vadászpilóta, legjobb jogász… mit hagytam ki? Legjobb gimis focista, titkos ügynök és a legjobb sportmenedzser, Jerry Maguire.

     

K: Egy dokumentumfilmben megkérdezték Ayrton Sennát, hogy ki ellen szeretett a legjobban versenyezni. A legtöbb ember azt várta, hogy Alain Prost nevét mondja, vagy legalábbis valamelyik Forma-1-es kollégáját, ehelyett a válasza Terry Fullerton volt, aki ellen még a gokartos időszakában versenyzett. Neked is van egy Terry Fullertonod még a korai éveidből?

BK: Azt hiszem az tényleg érdekes volt, hogy azok a lányok, akik ellen akkoriban versenyeztem valóban tehetségesek voltak, nagy jövő állt előttük. Mindig azon tűnődöm, mi történt volna, ha a későbbiekben is lett volna lehetőségem versenyezni valamelyikük ellen, ha nem kellett volna megküzdeniük a társadalmi elvárásokkal és a rájuk kényszerített szerepekkel.

     

K: Utolsó kérdés. Mit szeretsz csinálni Las Vegasban, ami meglepheti az embereket?

BK: Elmentem Holly Madison egyik showjára. Ott volt némi „homok”.