Isten óvja a …. bajnokot!


Szóval az van, hogy megcsalom az indycar.com-ot. Eddig minden versenyt követően lefordítottam a hivatalos oldalon közzétett statisztikákat, mert én már csak ilyen matekbuzi vagyok. Az más dolog, hogy ha ezt olvasná a volt matematika tanárnőm az vagy azt hinné, hogy utolsó találkozásunk óta elraboltak az idegenek, akik a bolygónk pályáját hamarosan keresztező Nibirura (alá maják, a méhecskék) cipeltek és mindenféle agymosást hajtottak végre rajtam Sunlicht-tal és Baba szappannal, vagy szimplán hirtelenjében megtértem és rájöttem, hogy mindvégig igaza volt, amikor a számok és az élet értelmét összeházasító hegyi beszédeit voltam kénytelen hallgatni.

Nos, egyik sem igaz (vagy mégis?, neem.. bár ki tudja?), pusztán rengeteg érdekességet le lehet szűrni a számok dzsungeléből. Ezúttal az Andretti Autosport által közzétett, és mint olyan, az ő szemszögükből készített statisztikai halmazzal kívánom szolgálni közt, mivel A., ami az indycar.com-on megjelent a MAV TV 500-at követően olyannyira nyúlfarknyi, hogy nem érdemes rá koptatni a billentyűzetet, ráadásul semmi egetverő érdekességet nem tartalmaz, B., mégiscsak van egy friss bajnokunk és vele együtt bajnokcsapatunk, vagy mi a fenénk, akik előtt illik tisztelegni, mert megérdemlik.

Szóval akkor, csapjunk bele és lássuk miből élünk:

 

1 – Ryan Hunter-Reay 2012-ben élete első bajnoki címét szerezte az IZOD IndyCar Series-ben.

1 – Csak egyetlen egy versenyző mondhatja el magáról eddig, hogy versenyt tudott nyerni az IndyCarban, a CART/Champ Carban, az American Le Mans Series-ben és a Grand-AM-ben is. Ő pedig nem más, mint Ryan Hunter-Reay.

2 – A 2012-es év bajnokcsapata a szezon során mindössze két pole pozíciót tudott szerezni. Hunter-Reay Edmontonban bizonyult az edzésen a leggyorsabbnak, Fontanán pedig Marco Andretti szárnyalta túl a többieket.

2 – A szezonzáró futamot megelőzően – amikor még semmi sem volt biztos, ami a bajnoki címet illeti – Hunter-Reay további két évre aláírt az Andretti Autosporttal.

3 – Hunter-Reay a Milwaukee-Iowa-Toronto győzelmi kombót követően vette át először a vezetést a bajnoki tabellán.

3 – Hunter-Reay három ponttal győzte le Will Powert a fináléban (468-465).

3 – Zsinórban a 2012-es a harmadik olyan szezonja az IndyCarnak, melyben Ryan Hunter-Reay bizonyult a legjobb amerikai versenyzőnek (idén ráadásul a legjobbak között is a legjobbnak, hű, milyen költői is tudok lenni, ha akarok!)

4 – Négy bajnoki címet szerzett eddig az Andretti Autosport: Tony Kanaan (2004), Dan Wheldon (2005), Dario Franchitti (2007), Ryan Hunter-Reay (2012).

4 – Ryan Hunter-Reay szerezte a legtöbb győzelmet a szezonban: szám szerint négyet.

5 – Öt autót indított az Andretti Autosport az idei Indianapolis 500-on. A három teljes szezonos versenyzőjük mellett lehetőséget kapott még Sebastian Saavedra és Ana Beatriz is.

5.25 – Átlagosan ebben a pozícióban zárta a 2012-es szezon 12 versenyét Ryan Hunter-Reay (nem számolták bele azt a három futamot, amelyet műszaki probléma miatt nem tudott befejezni).

6 – Hat év telt el a legutóbbi amerikai IRL IndyCar bajnok óta. 2006-ban Sam Hornish Jr. volt az utolsó győztes, aki a magasba emelhette a csillagos-sávos lobogót. Az utolsó amerikai, aki egységes szériában tudta megszerezni az áhított címet Al Unser Jr. volt 1994-ben.

6 – Ryan Hunter-Reay hat alkalommal végzett az első háromban a 2012-es szezonban (négy győzelem, egy második és egy harmadik hely)

DA32.jpg

8 – James Hinchcliffe a bajnokság nyolcadik helyén zárta az évet. 2011-ben – a már azóta kivonult Newman/Haas Racing színeiben – a tizenkettedik volt összetettben.

8 – Nyolc versenyen tudott az élre állni az idei szezonban James Hinchcliffe.

9 – Hunter-Reay eddig kilenc győzelemnél tart, ha együtt számoljuk a CART/Champ Car és az IndyCar versenyeket is.

10 – Tíz alkalommal végeztek a legjobb háromban az Andretti Autosport versenyzői ebben a szezonban.

10 – Hunter-Reay összes tízszer tudott bekerülni a legjobb tíz közé 2012-ben.

11 – Ennyi versenyen álltak az élen az Andretti Autosport versenyzői együttvéve.

11 – A 2012-es IndyCar szezon legjobb gyártója, a Chevrolet tizenegy versenyt tudott nyerni idén.00_2.jpg

28 – Hunter-Reay autójának száma a világon élő, körülbelül huszonnyolc-millió rákbetegségben szenvedő embert szimbolizálja. A 2012-es év bajnoka tagja a Lance Armstrong által életre hívott LIVESTRONG szervezetnek, valamint saját alapítványt is létrehozott „Racing for Cancer” néven.

31 – Ryan Hunter-Reay idén 31 éves.

37 (36!) – Ennyi pont lemaradással vágott neki Hunter-Reay a szezonzáró előtt megrendezett Grand Prix of Baltimore-nak. Legalábbis az Andretti Autosport által kiadott eredeti statisztika szerint. Én nem ennyire emlékeztem, hanem 36-ra, utánanéztem, a statisztikák is engem igazolnak, úgyhogy élek a vétójoggal, kérem alássan!

59 – Ötvenkilenc kört vezetett Marco Andretti az idei Indianapolis 500-on, a legtöbbet a mezőnyben. Aztán lesújtott rá  hírhedt Andretti-átok, és rajta is maradt év végéig. De ez már más történet, unalmas, hagyjuk, bleh….

84 – Nyolcvannégy kemény körön át állt az élen Hunter-Reay Milwaukee-ban. Ez egyben széria-rekord is 2012-ben.

1458_1.jpg

153- Ennyi kör erejéig állt az élen Hunter-Reay ebben a szezonban.

168 – Ennyi pontot szedett össze friss bajnokunk oválpályán, amivel megszerezte az AJ Foyt Trohpyt is, melyet annak a versenyzőnek ítélnek oda, aki a legtöbb pontot szedi össze ezen a pályatípuson.

220.172 mp/h (354.33 km/h) – Az 2012-es évi Indianapolis 500 leggyorsabb köre, mely Marco Andretti nevéhez fűződik a verseny 59. körében.

468 – Ryan Hunter-Reay összpontszáma a szezon 15 versenyét követően.

1,000,000 ropogós dollár – Az IndyCar 2012-es bajnokának pénzjutalma. 

És végül a fekete leves:

A szezonzáró versenyt mindössze 229.000-en nézték az NBC Sports Networkön, ami 0.2-es nézettségi rátát jelent. Enyhén szólva van hová javulni. Kezdetnek mondjuk nem ártana egy szerződés valamelyik országos csatornával, mert így, hogy FEM3-akon és PRO4-eken futnak a versenyek, nem leszünk kijjebb a paripa fekáliából.