Utolsó matekóra kicsengetés előtt


A 2012-es IndyCar szezon utolsó előtti statisztika-orgiája következik, mely ezúttal nem is annyira visszatekintés a minden kétséget kizáróan zseniálisan sikerült baltimore-i futamra, sokkal inkább egy frankó kedvcsináló a jövő hét szombaton –(magyar idő szerint vasárnap éjjel) esedékes fontanai szezonzáróra. Na akkor lássunk neki, ezúttal is ezer köszönet az indycar.com-nak ezért a listáért, melyet szokásomhoz híven itt-ott kiegészítettem, hogy azért mégse legyen annyira száraz a történet.

0 – Összesen ennyi startot tudhat maga mögött Will Power és Ryan Hunter-Reay az Auto Club Speedwayen. A 2012-es IndyCar szezon bajnoki címéért harcban álló két pilóta számára a szezonzáró futam lesz életük első versenye Fontanán.

1 – Will Power eddigi pályafutása során mindössze egyszer tudott győzni oválpályán, méghozzá 2011-ben a texasi ikerverseny második fordulójában. Mostani legnagyobb vetélytársának, Ryan Hunter-Reaynek már négyszer sikerült; először 2004-ben Milwaukee-ban, majd 2011-ben New Hampshire-ben, idén pedig zsinórban kétszer is ünnepelhetett oválverseny után a Victory Lane-en, immár másodszor Milwaukee-ban, majd egy héttel később Iowában. Speedwayen – mint Fontana –  azonban még neki sem jött össze a győzelem.

2 – A bajnoki cím mellett Fontanán eldől még a legjobb oválversenyzőnek járó A.J. Foyt Oval Trophy sorsa is. Mindössze ketten vannak már csak érte versenyben, név szerint Tony Kanaan és Ryan Hunter-Reay (az eredeti, indycar.com-on lévő statba tévedésből Powert írtak) .

3 – Will Power immár harmadik éve érkezik meg úgy a szezonzáró verseny helyszínére, hogy ő vezeti a bajnokságot. 2010-ben a homestead-i futam 135. körében, a negyedik helyről esett ki vezetői hiba miatt, 2011-ben Kentuckyban pedig egy balul sikerült pitbéli ütközés következtében összeszedett sérülés miatt lassult be olyannyira az autója, hogy az ígéretes kezdés ellenére végül csak a tizenkilencedik helyen intették le. A versenyt Ed Carpenter nyerte, Franchitti pedig az élre állt összetettben. A tragédiába torkolló Las Vegasi versenyt törölték még a statisztikákból is, azonban Power már akkor sem lehetett volna bajnok, ha a dolgok másként alakulnak – bár úgy történt volna –  és folytatni tudják a futamot, mivel a Team Penske ausztrálja is részese volt a tizenöt autót érintő balesetnek, ellentétben Darioval.

4 – Bár mindenki csak Powerről és Hunter-Reayről beszél, azonban matematikailag még Helio Castroneves és Scott Dixon is behúzhatja a bajnokságot.

7- Az év eddigi tizennégy versenyén hét különböző győztest ünnepelhettünk.

 – Külön érdekesség, hogy a 2012-es IndyCar szezon sorrendben a hetedik, melyben a bajnoki cím sorsa a szezonzáró futamon dől el.

9 – Helio Castroneves eddig négy alkalommal állt rajthoz az Auto Club Speedwayen, Fontanán, legjobb eredménye pedig egy kilencedik hely még 2000-ből.

 – Scott Dixon kétszer versenyzett ezelőtt a ACS-en, 2001-ben kiesett, 2002-ben pedig hatodikként intették le.

11.5 – Átlagosan – 2005-től nézve – ennyi a pontkülönbség a bajnokságot vezető versenyző és a második helyezett között egy futammal a vége előtt.

12.5 – Ryan Hunter-Reay átlagos pozíciója oválpályán, beleértve a két győzelmét is.

17 – Ennyi ponttal vezeti a bajnokságot Will Power Ryan Hunter-Reay előtt.

17.75 – Will Power átlagban ebben a pozícióban fejezte be az oválversenyeket.

30 – A jelenlegi első és második helyen álló versenyző közötti pontkülönbség (17 pont) a legmagasabb a 2008-as szezon óta, akkor a Scott Dixon 606 ponttal vezetett a második helyen álló Helio Castroneves 576 pontjával szemben. A két tehetség bajnoksághoz méltó finist produkált; Helio mindössze 0.0033 másodperccel győzte le új-zélandi kollégáját, a végső győzelmet azonban így már nem sikerült megszereznie.