NASCAR: Allmendingert kirúgta a Penske


Most már kimondhatjuk, hogy nagyon nagy valószínűséggel véget ért AJ Allmendinger NASCAR pályafutása, miután a Penske Racing sajtóközleményben tudatta, hogy nem kívánnak tovább együttműködni a 30 esztendős versenyzővel.

Mint ismeretes, Allmendinger egy random dopping/drogteszten akadt fenn még júniusban a Coke Zero 400 hétvégéjén, ami után a versenyt is ki kellett hagynia. Ekkor még sokan reménykedtek, hogy csak tévedésről van szó, azonban a néhány hét múlva megejtett B-teszt is pozitív eredményt hozott, minek következtében határozatlan időre felfüggesztették indulási jogát a NASCAR versenyein. AJ a kezdetektől fogva együttműködő volt, de azt végig hangsúlyozta, hogy fogalma sincs miként kerülhetett a tiltott anyag – mint utólag kiderült, amfetaminról van szó – a szervezetébe. Azt is vállalta, hogy részt vesz a NASCAR Road to Recovery programjában, ami tulajdonképpen egy rehabilitációs programnak felel meg, s magában foglalja a pszichológiai segítséget, fejtágítást a kábítószerek pusztító hatásáról, valamint a folyamatos ellenőrzéseket, melyeken ha sikerrel megfelel, visszakaphatja a versenyzői liszenszét. Kérdés viszont , hogy ezek után fognak-e kapkodni érte a csapatok, hiszen nem elég a „priuszossá vált” múltja, még olyan egetverő eredményeket sem tud felmutatni a Cup-ban eltöltött évei alatt, melyek okán megérné a kockázatvállalás, ami a szerződtetésével járna.

Én annyit mondok, hogy AJ Allmendinger élete legnagyobb baklövését követte el, amikor 2006-ban, egy versennyel a Champ Car szezon vége előtt fogta magát és lelépett a stock-carba. Hogy mi vitte rá valójában? Emlegettek itt már mindenfélét az évek során: pénz, hírnév, az asszony sürgető szava… Mondjuk most már édesmindegy. A kérdés az, mi lesz ezután? Mert annak, hogy valaha is visszatér a NASCAR-ban az esélye valahol a nulla és a mínusz egy között van félúton. Legalábbis én személy szerint nagyon meg lennék lepve, ha valamikor viszontláthatnám ott ismét. Visszatér az amerikai open-wheelbe, oda, ahová igazából való lenne? Lehet, de ebben az esetben egy biztos: nem az ő igazolásával szökne az egekbe az IndyCar népszerűsége. Hírverés az lenne, de nem hiszem, hogy bárki is olyan szalagcímekre kíváncsi, mint például „kirúgott drogos csatlakozott az IndyCar mezőnyéhez”, mert ilyesmiket írnának a mélyen tisztelt újságírók, az biztos. Nagyon nehéz ügy, ráadásul ahhoz, hogy érdemben véleményt mondjunk, a rendelkezésre álló információ is kevés.

Ó Istenem, AJ, miért voltál ekkora hülye???