Edmontoni számmisztika

Edmontoni számmisztika

Újból itt van kedvenc rovatom legújabb cikke az indycar.com-ról. Érdekes, lényeges statisztikai adatok, ezúttal a múlt vasárnap megrendezett Edmonton Indy tükrében.

0_21.JPG

   0 – Ennyi alkalommal volt szükség a sárga zászlóra Edmontonban. Az utolsó elejétől a végéig „tiszta”, zöld alatt lezajlott versenyre oválon 2011-ben Texasban került sor, utcai/épített pályán pedig a 2007-es portlandi Champ Car futamig kell visszautazni az időben.

   1 – Összesen egy versenyző mondhatja már el csak magáról, hogy eddig minden versenyen célba ért idén, ő pedig nem más, mint Ed Carpenter. A saját csapatával rajtoló 31 éves amerikai jelenleg a 21. helyen áll összetettben 175 ponttal.

  5– Egymás után ennyiszer rajtolt az első sorból Edmontonnal bezárólag Dario Franchitti.

    – Öt versenyző között, összesen ötször változott az élen álló személye az Edmonton Indyn.

  7– Hét különböző csapat képviseltette magát az edmontoni futam top 10-ében.

14– Ennyi pozíciót jött fel Will Power a verseny során, miután rajtbüntetése miatt a tizenhetedik helyről indult, végül pedig harmadikként ért célba.

15– A 2012-es szezon eddigi tizenegy versenyét követően tizenöt pilóta mondhatja el magáról, hogy idén pódiumra állhatott.

19– Alex Tagliani edmontoni ötödik helyével immár tizenkilenc versenyző büszkélkedhet legalább egy top 5-ös helyezéssel idén.

    – Ugyancsak tizenkilenc volt azon autók száma, melyek körön belül fejezték be a kanadai kiruccanás második futamát. A legtöbb ebben a szezonban.

23– Ennyi ponttal van lemaradva a második helyen álló Helio Castroneves (339), a bajnokságot jelenleg vezető Ryan Hunter-Reay mögött (362).

27– Az Edmonton Indyn aratott győzelme Helio Castroneves IndyCar pályafutásának huszonhetedik sikere, ezzel a beérte a háromszoros Indianapolis 500 győztes (1974, 1976, 1980) Johnny Rutherford-ot az örökranglistán.

49– Alex Tagliani negyvenkilenc kört tett meg az élen Edmontonban. A leghosszabb ideig a 2003-as montréali Champ Car futamon vezette a versenyt, akkor 52 körön keresztül nézhette a mezőny autója hátsó szárnyát.

88– Ennyi versenyt kellett várnia Ryan Hunter-Reaynek a Champ Car 2004-es Milwaukee-i állomása óta, hogy újra pole pozíciót szerezhessen. A sors fintora, hogy bár a rajtelsőség már örökre ott lesz a neve mellett a statisztikákban, azonban az Edmonton Indyt be nem tervezett motorcsere miatt mégis csak a tizenegyedik pozícióból kezdhette meg.

192– A 2001-es portlandi CART verseny óta Tony Kanaannek az Edmonton Indy volt a százkilencvenkettedik versenye szünet nélkül. Ezzel második helyen áll jelenleg Jimmy Vasser mögött, aki 211 futamon állt rajthoz megszakítás nélkül.

4731– Összesen ennyi kört töltött eddigi pályafutása során az élen Helio Castroneves. A jelenlegi aktív versenyzők közül a legtöbbet.