Huntery-Reay-é a pole, de Franchitti indul az élről Edmontonban


Zsinórban három győzelmet követően egy pole-pozíciót is kipipálhat idén Ryan Hunter-Reay, miután a változó időjárási körülmények között rendezett kvalifikáción ő bizonyult a legjobbnak tegnap Edmontonban.

Az első csoport küzdelmeire száraz, de fokozatosan egyre hidegebb időben került sor, s óriási meglepetésre az edmontoni repteret kívülről-belülről, felulről-alulról ismerő, legnagyobb itteni tapasztalattal rendelkező Justin Wilsonnak nem sikerült bejutnia a kvalifikáció következő szakaszába, ahogyan Josef Newgardennek, Marco Andrettinek, Charlie Kimballnak, JR Hildebrandnak és Simona de Silvestronak sem.

A második csoport azonban már nem úszta meg az esőcseppeket, amik pont a legkritikusabb utolsó néhány percben kezdtek cseperegni. Emiatt, vagy nem, de az biztos, hogy senkinek sem sikerült túlszárnyalnia Will Power első csoportban megfutott 01.15.9808-át, ami nem csak az időmérő, de egyben a hétvége eddigi legjobb ideje. A mezőny ezen felének legjobbja Ryan Hunter-Reay lett, neki 01.16.3047 is elég lett ahhoz, hogy magabiztosan várja a kvalifikáció következő szegmensét. Nem így Sebastien Bourdais, James Jakes, EJ Viso, Oriol Servia, Tony Kanaan, Ed Carpenter és Mike Conway, számukra itt véget ért a nap.

A legjobb tizenkettő megmérettetésére már esős körülmények között került sor, ahol a vigyorgós, tavaly itt pole-ból induló Takuma Sato csak úgy szárnyalt és végül meg is nyerte az edzés harmadik fázisát. Ezt, és a továbbjutást sem mondhatta el magáról Will Power, Scott Dixon, Simon Pagenaud, Rubens Barrichello, Graham Rahal és James Hinchcliffe.

Megkezdődhettek hát a Fast 6 küzdelmei. Az eső ekkorra már elállt, a pálya azonban változatlanul vizes volt, ami kissé megnehezítette a fiúk dolgát. A pole-pozíciót Ryan Hunter-Reay kaparintotta meg 1.17.2338-as idővel, mögötte Dario Franchitti végzett. A harmadik helyen Ryan Briscoe-t találhattuk, a negyedik Takuma Sato, az ötödik Alex Tagliani, a hatodik pedig Helio Castroneves lett.

A végeredmény kapcsán azonban sem a Dario-rajongók, sem az RHR-szurkolók nem lélegezhetnek fel, ugyanis –bár a pole minden kétséget kizáróan örökre az amerikai neve mellett fog szerepelni a statisztikákban -, Franchitti indul mégis az első helyről a versenyen, mivel az Andretti Autosport pilótája motorcsere miatt tízhelyes rajtbüntetést kapott. A babonás IndyCar fanok persze ilyenkor elkezdenek gondolkodni, kombinálni, hogy most akkor tulajdonképpen mi is van? Ha Darionak a pole hozott idén balszerencsét, akkor most hiába indul első helyről, de nem ő a pole-os, úgyhogy átok levéve, homlok megtörölve. De, mivan ha az első rajtkocka van negatív hatással a versenyeire? Akkor tök mindegy, most is Hunter-Reay-nek áll a zászló, mint az elmúlt három alkalommal.

Én meg azt mondom az ilyen összefüggések keresése hülyeség, a horoszkópokkal, EZO TV-kkel, kártyajóslással együtt. Véletlenek közjátékából nem szabad egyből messzemenő következtetéseket levonni. És pont.

RHR mellett motorcserével néz még szembe Will Power, Scott Dixon és Simona de Silvestro is, úgyhogy módosul a rajtrács.

A rajtsorrend a büntetéseket figyelembe véve:

1. Dario Franchitti   Ganassi
2. Ryan Briscoe  Team Penske
3. Takuma Sato  Rahal Letterman Lanigan
4. Alex Tagliani Bryan Herta Autosport
5. Helio Castroneves  Team Penske
6. Simon Pagenaud  Schmidt-Hamilton Motorsport
7. Rubens Barrichello  KV Racing Technology
8. Graham Rahal  Ganassi
9. James Hinchcliffe Andretti Autosport
10. Justin Wilson Dale Coyne Racing
11. Ryan Hunter-Reay  Andretti Autosport *
12. Sebastien Bourdais  Dragon Racing
13. Josef Newgarden  Sarah Fisher Hartman Racing
14. James Jakes  Dale Coyne Racing
15. Marco Andretti Andretti Autosport
16. EJ Viso  KV Racing Technology
17. Will Power  Team Penske*
18. Scott Dixon  Ganassi *
19. Charlie Kimball  Ganassi
20. Oriol Servia  Dreyer & Reinbold
21. JR Hildebrand  Panther
22. Tony Kanaan  KV Racing Technology
23. Ed Carpenter  Ed Carpenter Racing
24. Mike Conway  AJ Foyt Racing
25. Simona de Silvestro  HVM Racing *