Huntery-Reay-é a pole, de Franchitti indul az élről Edmontonban


Zsinórban három győzelmet követően egy pole-pozíciót is kipipálhat idén Ryan Hunter-Reay, miután a változó időjárási körülmények között rendezett kvalifikáción ő bizonyult a legjobbnak tegnap Edmontonban.

Az első csoport küzdelmeire száraz, de fokozatosan egyre hidegebb időben került sor, s óriási meglepetésre az edmontoni repteret kívülről-belülről, felulről-alulról ismerő, legnagyobb itteni tapasztalattal rendelkező Justin Wilsonnak nem sikerült bejutnia a kvalifikáció következő szakaszába, ahogyan Josef Newgardennek, Marco Andrettinek, Charlie Kimballnak, JR Hildebrandnak és Simona de Silvestronak sem.

A második csoport azonban már nem úszta meg az esőcseppeket, amik pont a legkritikusabb utolsó néhány percben kezdtek cseperegni. Emiatt, vagy nem, de az biztos, hogy senkinek sem sikerült túlszárnyalnia Will Power első csoportban megfutott 01.15.9808-át, ami nem csak az időmérő, de egyben a hétvége eddigi legjobb ideje. A mezőny ezen felének legjobbja Ryan Hunter-Reay lett, neki 01.16.3047 is elég lett ahhoz, hogy magabiztosan várja a kvalifikáció következő szegmensét. Nem így Sebastien Bourdais, James Jakes, EJ Viso, Oriol Servia, Tony Kanaan, Ed Carpenter és Mike Conway, számukra itt véget ért a nap.

A legjobb tizenkettő megmérettetésére már esős körülmények között került sor, ahol a vigyorgós, tavaly itt pole-ból induló Takuma Sato csak úgy szárnyalt és végül meg is nyerte az edzés harmadik fázisát. Ezt, és a továbbjutást sem mondhatta el magáról Will Power, Scott Dixon, Simon Pagenaud, Rubens Barrichello, Graham Rahal és James Hinchcliffe.

Megkezdődhettek hát a Fast 6 küzdelmei. Az eső ekkorra már elállt, a pálya azonban változatlanul vizes volt, ami kissé megnehezítette a fiúk dolgát. A pole-pozíciót Ryan Hunter-Reay kaparintotta meg 1.17.2338-as idővel, mögötte Dario Franchitti végzett. A harmadik helyen Ryan Briscoe-t találhattuk, a negyedik Takuma Sato, az ötödik Alex Tagliani, a hatodik pedig Helio Castroneves lett.A végeredmény kapcsán azonban sem a Dario-rajongók, sem az RHR-szurkolók nem lélegezhetnek fel, ugyanis –bár a pole minden kétséget kizáróan örökre az amerikai neve mellett fog szerepelni a statisztikákban -, Franchitti indul mégis az első helyről a versenyen, mivel az Andretti Autosport pilótája motorcsere miatt tízhelyes rajtbüntetést kapott. A babonás IndyCar fanok persze ilyenkor elkezdenek gondolkodni, kombinálni, hogy most akkor tulajdonképpen mi is van? Ha Darionak a pole hozott idén balszerencsét, akkor most hiába indul első helyről, de nem ő a pole-os, úgyhogy átok levéve, homlok megtörölve. De, mivan ha az első rajtkocka van negatív hatással a versenyeire? Akkor tök mindegy, most is Hunter-Reay-nek áll a zászló, mint az elmúlt három alkalommal.

Én meg azt mondom az ilyen összefüggések keresése hülyeség, a horoszkópokkal, EZO TV-kkel, kártyajóslással együtt. Véletlenek közjátékából nem szabad egyből messzemenő következtetéseket levonni. És pont.

RHR mellett motorcserével néz még szembe Will Power, Scott Dixon és Simona de Silvestro is, úgyhogy módosul a rajtrács.

A rajtsorrend a büntetéseket figyelembe véve:

1.Dario Franchitti  Ganassi
2.Ryan Briscoe Team Penske
3.Takuma Sato Rahal Letterman Lanigan
4.Alex TaglianiBryan Herta Autosport
5.Helio Castroneves Team Penske
6.Simon Pagenaud Schmidt-Hamilton Motorsport
7.Rubens Barrichello KV Racing Technology
8.Graham Rahal Ganassi
9.James HinchcliffeAndretti Autosport
10.Justin WilsonDale Coyne Racing
11.Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport *
12.Sebastien Bourdais Dragon Racing
13.Josef Newgarden Sarah Fisher Hartman Racing
14.James Jakes Dale Coyne Racing
15.Marco AndrettiAndretti Autosport
16.EJ Viso KV Racing Technology
17.Will Power Team Penske*
18.Scott Dixon Ganassi *
19.Charlie Kimball Ganassi
20.Oriol Servia Dreyer & Reinbold
21.JR Hildebrand Panther
22.Tony Kanaan KV Racing Technology
23.Ed Carpenter Ed Carpenter Racing
24.Mike Conway AJ Foyt Racing
25.Simona de Silvestro HVM Racing *


Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy