Franchitti az élen a kvalifikáció előtt

Franchitti az élen a kvalifikáció előtt

Vizes aszfalton vágott neki az IndyCar mezőnye az Edmonton Indy harmadik edzésének, s eleinte az idők is a körülményeknek megfelelően alakultak. Rögtön az edzés elején a Sarah Fisher Hartman Racing lelkes ifjonca, Josef Newgarden intézkedett piros zászló ügyben, miután a tizenegyes kanyarban kicsúzott. Szerencsére sem neki, sem az autójának nem esett baja, de a röpke kényszerszünet szükséges volt, amíg a 67-es számú autót sikerrel eltüntették a többiek útjából.

1_4.jpg

Az újbóli zöld zászlót követően Scott Dixon vezetett, őt a japán sztereotípiákat sok pontban alátámasztó, tavalyi edmontoni pole-pozíciós Takuma Sato követte. Persze, mint fentebb már említettem ezek az idők még nem voltak túl mérvadóak, hiszen egyrészt a mezőny alig több, mint fele büszkélkedhetett értékelhető mért körrel, másrészt a pálya állapota még mindig hagyott kívánnivalót maga után. Na nem mintha az edzéseken elért időket szentírásnak kellene tekinteni, lényegében olyan ez, mint döntetlen focimeccs elemzése a sorsdöntő hosszabbítás előtt fél perccel; korántsem biztos, hogy az a csapat nevet a végén, akiknél a meccs addigi részén a legnagyobb volt a labdabirtoklási arány. Technikai sportoknál pedig ez a faktor hatványozottabban igaz.

Na, akkor vissza Edmontonba. A folyamatosan javuló pályaviszonyok mellett egyre jobb idők születtek, ami mind’ több és több, azidáig a pitben csücsülő versenyzőnek hozta meg a kedvét egy kis kvalifikáció előtti gyakorláshoz. Azonban még így sem volt gyerekjáték a reptéri móka – mondjuk az IndyCar sosem az -, a pályát legjobban ismerő pilóta, aki elmondhtaja magáról, hogy minden egyes itt megrendezett versenyhétvégén részt vett, azaz Justin Wilson megpördült, emiatt biztonsági okokból ismét belengették néhány röpke pillanatra a pirosat, amit szerencsére a Chip Ganassi Racing Charlie Kimballjának megpördülésekor viszont megúsztunk.

Az egy órás gyakorlás legjobbja a 105 pont lemaradással jelenleg az összetett állás  nyolcadik helyén tanyázó, négyszeres IRL/IndyCar bajnok Dario Franchitti lett, mögötte csapattársa, Scott Dixon, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyét Will Power szerezte meg a Team Penske csapat kötelékéből.

Nem alakult valami fényesen a gyakorlás az Andretti Autosportnak, pedig ők már szereztek egy jó napot ma a szurkolóik egy jelentős részének, miután Michael Andretti azt találta mondani, hogy nagy valószínűséggel mégsem indít csapatot a NASCAR-ban jövőre, és ez ugyebár azt vonja maga után, hogy a tegnapi (rém)hírként felröppenő Kurt Busch igazolás megmarad elméleti síkon. A bajnokságot jelenleg vezető, tegnap mutogatós kedvében lévő Ryan Hunter-Reay a nyolcadik helyet ugyan megcsípte, azonban motorcsere miatt tízhelyes rajtbüntetést fog kapni holnap. Az edzés utolsó harmadában pályára lépő (guruló) James Hinchcliffe mindössze a 21. pozícióban zárt, s aki azt hinné ennél már nincs lentebb, annak üzenem, hogy de, mégpedig szerencsétlen Marco Andretti kapcsán, aki csak a 23. lett. Mindenesetre biztató jel lehet számukra, hogy reális az esély egy újabb, sorrendben negyedik Franchitti pole-re, mert ugye emlékszünk, ki nevetett az elmúlt három futam után?

Kvalifikáció magyar idő szerint 21:00-kor, élőben itt lehet követni

Végeredmény:

 0_18.JPG