Pagenaud nyerte az első edzést Edmontonban


Egy szabad hétvégét követően ismét pályára gördültek a DW12-esek, hogy megkezdjék felkészülésüket a soron következő, sorrendben tizenegyedik idei IndyCar futamra, melyre – a két héttel ezelőttihez hasonlóan – ismét Kanadában kerül sor, magyar idő szerint vasárnap este.

A hűvös, mindössze 22 Celsius fokban lezajlott első edzést a franciák – stilszerűen – született Jean Girard imitátora, a Schmidt/Hamilton Motorsports versenyzője, Simon Pagenaud nyerte, mögötte az A.J. Foyt Enterprises színeiben Mike Conway, valamint az „Edmonton specialista” Dale Coyne Racinges Justin Wilson végzett. Az angol fiú az egyetlen ugyanis a mezőnyben, aki az összes eddigi Edmonton Indyn rajthoz állt, s győzni is tudott, méghozzá 2006-ban a RuSPORT csapatával. A képzeletbeli negyedik helyet Chip Ganassi egyik szeme fénye a négy közül, név szerint Graham Rahal csípte meg, míg az ötödik helyen az a Josef Newgarden foglalt helyet a Sarah Fisher Hartman Racing autójával, aki az edzéseken eddig is többnyire jól szerepelt, azonban a versenyei rendre nem akarnak összejönni; ha ugyanis a technika ördöge kivételesen nem szórakozik vele, akkor elintézi ő saját maga, hogy még véletlenül se végezzen a legjobbak között. Ennek ellenére még mindig tartom korábbi véleményem, miszerint nagy jövő áll a nashville-i előtt, s csak remélni tudom, hogy még a későbbiekben lesz alkalma megmutatni, mit is tud ő valójában, ha valamicskét lehiggad.

1_3.jpg

Maga az edzés nem volt valami körömrágós, hajtépős, Xanax használatát szükségszerűvé tevő esemény. Sőt, néhol az embernek már-már Forma-1-es feelingje is lehetett, olyannyira nem történt semmi. Jól tükrözi az esménytelenséget, hogy például a Twitteren a pályán zajló események helyett még a széria legelvakultabb rajongói között is az a hír volt a téma, hogy Michael Andretti állítólag Kurt Busch-t akarja leszerződtetni a NASCAR Sprint Cup csapatába jövőre. Az egyetlen említésre méltó incidens az összetett pontállást vezető Ryan Hunter-Reay és a Dale Coyne Racing angolja, James Jakes között történt az edzés vége felé közeledve. A fáma szerint Jakes lassuló autója a 12-es kanyarban nem kissé bökte az Andretti Autosport hazafijának szemét, aki mérgében nemes egyszerűséggel, pusztán felebaráti szeretetből kitessékelte (lökte) a pályáról kollégáját, s mindennek fejébe még jól be is mutatott neki egyet. Ezt persze nem nézték jó szemmel a bírák, így nem sportemberhez méltó magatartás miatt az amerikai büntetést kapott, nem folytathatta tovább az edzést, így csak a huszonkettedik helyet tudta megszerezni.

A HVM Racing háza táján továbbra sem valami rózsás a helyzet. Simona de Silvestro továbbra is a Lotus motorral hajtott autó nem létező sebességével küszködik, de legalább ma sem lett utolsó, megelőzte Ed Carpentert és Oriol Serviát, így a huszonharmadik helyen zárt.

Alex Tagliani kisebb hibát követett el, de szerencsére a Team Barracuda-BHA versenygépe egy karcolás nélkül megúszta az incidenst.

Az edzés első nyolc helyezettje egyébként mind Honda motorral indult, úgyhogy jogosan mondhatjuk, hogy japán dominancia van eddig Edmontonban. A legjobb Chevrolet-s a KV Racing újonc brazilja, Rubens Barrichello lett.

0_17.JPG